Αναλύσεις

Πώληση λιγνιτικών μονάδων και απόσυρση ΔΕΠΑ από τη λιανική, στο μενού της συνάντησης Σταθάκη – Θεσμών

Πώληση λιγνιτικών μονάδων και απόσυρση ΔΕΠΑ από τη λιανική, στο μενού της συνάντησης Σταθάκη – Θεσμών
Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Τζώρτζης, περνούν σήμερα Δευτέρα (27/11) από τη διαδικασία της συνέντευξης από το ΤΑΙΠΕΔ
Αύριο Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τα δυο σημαντικά ενεργειακά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην Τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα Δευτέρα 27/11 σε συνάντηση που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τις λιγνιτικές μονάδες.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο market test που θα γίνει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG comp) και θα παραμείνει «ανοιχτό» για ένα μήνα, θα ενταχθούν οι δυο μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (3 και 4) και η Μελίτη 1 της Φλώρινας μαζί με την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο είναι το νέο καθεστώς για τα ορυχεία που θα συνοδεύσουν τις μονάδες, οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις με εργολάβους, αλλά και η παράταση των ωρών λειτουργίας για τις μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και την Καρδιά.

Πενταετή διασφάλιση εργαζομένων θέλει η ΓΕΝΟΠ

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, καθώς η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί με την πώληση των μονάδων, θεωρεί την πενταετή προστασία των θέσεων εργασίας ως μίνιμουμ, ενώ θέτει το ερώτημα πώς θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης που θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές εταιρίες.
Όσον αφορά το χρόνο διενέργειας του market test, αυτός θα αποφασιστεί από την DG Comp και ίσως να μην γίνει εντός του Δεκεμβρίου, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου να υπάρχει καθαρός χρόνος για τους ενδιαφερόμενους χωρίς τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιές.   
Πάντως το  ενδιαφέρον από τους μεγάλους παραδοσιακούς ενεργειακούς ομίλους της ΕΕ είναι από πολύ περιορισμένο ως ανύπαρκτο, καθώς οι περισσότερες αποεπενδύουν από τον άνθρακα, λόγω της ενεργειακής πολιτικής των Βρυξελλών.
Από τρίτες χώρες πάντως, όπως η Κίνα, ενδεχομένως η Ρωσία κλπ, ακούγεται ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον σε συνεργασία και με κάποια ελληνικά σχήματα, το θέμα όμως είναι πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες στην προοπτική αυτή.

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ

Σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου που αποτέλεσε και την αιτία των αλλαγών στην ηγεσία της ΔΕΠΑ την περασμένη Παρασκευή, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των εταιριών Shell και ΕΝΙ οι οποίες κατέχουν το 49% στις Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας αντίστοιχα.   
Πάντως σήμερα περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης από το ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Τζώρτζης, οι οποίοι προτείνονται από το υπουργείο Ενέργειας για να αντικαταστήσουν τους απερχόμενους Γιώργο Σπανούδη και τον Θεόδωρο Κιτσάκο.
Η τοποθέτηση των κυρίων Δότση και Τζώρτζη αναμένεται να επικυρωθεί την Τρίτη από τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ, στην οποία συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και ο όμιλος των  Ελληνικών Πετρελαίων που κατέχει το υπόλοιπο 35%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης