Αναλύσεις

Στους 300.000 θα ανέλθουν οι δικαιούχοι του φθηνότερου κατά 70% ρεύματος του ΚΟΤ

Στους 300.000 θα ανέλθουν οι δικαιούχοι του φθηνότερου κατά 70% ρεύματος του ΚΟΤ
Λόγω των περιουσιακών κριτηρίων, υπολογίζεται πως στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθούν περί τους 300 χιλιάδες καταναλωτές έναντι 487 χιλιάδων σήμερα
Στο 0,02575 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,03941 ευρώ σήμερα για καταναλώσεις έως 800 Kwh θα διαμορφωθεί το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου μετά την αναμόρφωσή του στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.
Έτσι τα φτωχότερα νοικοκυριά, στα οποία άλλωστε θα απευθύνεται το νέο  Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα έχουν κατά 70% φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.  
Επισημαίνεται ως βάση σύγκρισης είναι η τρέχουσα τιμή ανά Kwh που διαμορφώνεται στα 0,09460 ευρώ, ενώ η έκπτωση που δίνονταν μέχρι σήμερα στους καταναλωτές που εντάσσονταν στο ΚΟΤ ήταν της τάξεως του 58%.
Ωστόσο, ο αριθμός όσων θα δικαιούνται το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 40% εξαιτίας των περιουσιακών κριτηρίων που θα λαμβάνονται πλέον υπόψη.  
Στο παλαιό καθεστώς η υπέρβαση της κατανάλωσης, δηλαδή η κατανάλωση ρεύματος που ξεπερνούσε τα όρια του ΚΟΤ, οδηγούσε αυτόματα σε τιμολόγηση με βάση την τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας, δηλαδή τα 0,09460 ευρώ.
Το σχέδιο Σταθάκη προβλέπει ότι όταν υπάρχει υπέρβαση στην κατανάλωση με βάση τα όρια του ΚΟΤ δεν θα γίνεται απένταξη από το φθηνό τιμολόγιο, αλλά ο καταναλωτής θα πληρώνει μόνο την υπέρβαση με το βασικό κόστος της κιλοβατώρας.  
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν διότι χιλιάδες καταναλωτές έβγαιναν από τον ΚΟΤ όταν η κατανάλωση ήταν υψηλότερη από τα προκαθορισμένα όρια.  

Χάνουν το φθηνότερο ρεύμα περί τους 187 χιλιάδες καταναλωτές

Σήμερα, τα περισσότερα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ ανήκουν στην πρώτη κατηγορία που είχε ως κριτήριο ένταξης το εισόδημα των 12.000 ευρώ το χρόνο.
Στην κατηγορία αυτή είχαν ενταχθεί 487.741 καταναλωτές.
Στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες του παλαιού ΚΟΤ είχαν ενταχθεί 204.594 καταναλωτές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ.  
Στις εν λόγω κατηγορίες ανήκαν οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία 67% και οι καταναλωτές με προβλήματα υγείας που ζουν με μηχανήματα υποστήριξης.  
Εκτιμάται πως λόγω της προσμέτρησης και των περιουσιακών στοιχείων, πολλοί από όσους ανήκουν σήμερα στην πρώτη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα διαγραφούν.  
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προσδιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων που θα εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο πλέον φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι περίπου 300.000 καταναλωτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης