Αναλύσεις

Goldman Sachs: Ο λαϊκισμός ήρθε και θα παραμείνει στην ΕΕ - Ιταλία, Καταλονία και Brexit στο επίκεντρο

Goldman Sachs: Ο λαϊκισμός ήρθε και θα παραμείνει στην ΕΕ - Ιταλία, Καταλονία και Brexit στο επίκεντρο
Οι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες που ενισχύουν τον λαϊκισμό δεν θα αναιρεθούν σύντομα
Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη θα επιμείνει, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία αν και θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ενότητα έχουν υποχωρήσει, εντούτοις, οι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες που ενισχύουν τον λαϊκισμό δεν θα αναιρεθούν σύντομα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs η ήττα των λαϊκιστών υποψηφίων στις εκλογές στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Αυστρία το 2017 υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ενότητα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν.
Η Goldman Sachs συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον ευρωπαϊκό λαϊκισμό ως θεμελιώδη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.
Φαινομενικώς τα πολιτικά γεγονότα, όπως το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας, αποκαλύπτουν περαιτέρω προκλήσεις για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Η Ιταλία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές το αργότερο την άνοιξη του 2018

Το βασικό σενάριο θέλει διατήρηση σε μεγάλο βαθμό του τρέχοντος status quo: ένας ευρύς κέντρο-αριστερός ή κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ευρωζώνη αλλά δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (μολονότι οι κίνδυνοι που έχουν σχέση με αυτό το αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί ελαφρά).
Με την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας, οι κίνδυνοι γι' αυτές τις προβλέψεις θα διαμορφωθούν καλύτερα.
Σε περίπτωση που η δημοτικότητα του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) ή της Λίγκας του Βορρά, ενδέχεται να τραβήξει τις κυβερνήσεις συνασπισμού μακριά από το κέντρο.
Μακροπρόθεσμα, ο λαϊκισμός στην Ιταλία θα παραμείνει σημαντικός.
Η υποστήριξη του ηγετικού λαϊκιστικού κόμματος, του M5S, καθορίζεται τόσο από διαρθρωτικούς (οι ψηφοφόροι του τείνουν να είναι νεότεροι και λιγότερο εκπαιδευμένοι) όσο και κυκλικούς παράγοντες (το κόμμα συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους σε περιοχές με υψηλότερο επίπεδο ανεργίας και υψηλότερη αντίληψη για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών).
Παρά τα αποτελέσματα του M5S στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Σικελίας, η Goldman Sachs αναμένει ότι θα είναι ανεπιτυχής σε εθνικό επίπεδο λόγω του θεσμικού πλαισίου της Ιταλίας και της άρνησής του μέχρι στιγμής να ενταχθεί σε συνασπισμό.
Το αμφισβητούμενο καταλανικό δημοψήφισμα στην Ισπανία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην Καταλονία και ότι αυτό είναι οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεταβατικές και θα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό.
Αυτά τα γεγονότα φέρουν ευρύτερα διδάγματα, καθώς αποκαλύπτουν άλλες πιθανές γραμμές σφάλματος στην ενότητα της Ευρώπης.
Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις του Brexit εξακολουθούν να κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο.
Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι η διαδικασία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ θα περιλαμβάνει μια διετία
μεταβατική περίοδος status quo που αρχίζει τον Μάρτιο του 2019, ακολουθούμενη από μια πιο σκληρή τελική συμφωνία, αποκλείοντας παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης