Αναλύσεις

Από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ το 64% της ποσότητας ρεύματος που πουλούν στους πελάτες τους οι ιδιώτες πάροχοι

Από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ το 64% της ποσότητας ρεύματος που πουλούν στους πελάτες τους οι ιδιώτες πάροχοι
Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των εναλλακτικών προμηθευτών διαμορφώνονται σε ποσοστό 67,18% από τις τιμές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κατά 32,82% βάσει των τιμών της ελεύθερης αγοράς
Μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ εξασφαλίζουν κατά κύριο λόγο οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος τις ποσότητες που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.
Μικρότερη, άλλα όχι αμελητέα, είναι η συνεισφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν από την ελεύθερη αγορά και κατόπιν διαθέτουν στην κατανάλωση.
Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που αφορούν στο μήνα Ιούλιο 2017, το 63,99% του ρεύματος που διέθεσαν στους καταναλωτές οι εναλλακτικοί πάροχοι προήλθε από τη διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και το υπόλοιπο 36,01% εξασφαλίσθηκε από την χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.   
Σε ότι αφορά στη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του ρεύματος προς τους πελάτες τους, επισημαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τον έναν πάροχο στον άλλο.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ένας από τους παρόχους διαμόρφωσε για το διάστημα Δεκέμβριος 2016 - Ιούλιος 2017 τα τιμολόγια του ρεύματος που πούλησε στους πελάτες του σε ποσοστό 95,64% με βάση την τιμή των ΝΟΜΕ και μόλις κατά το υπόλοιπο 4,36% από την μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή με βάση τις τιμές της ελεύθερης αγοράς.  
Στον σχετικό πίνακα του ΛΑΓΗΕ εμφανίζονται άλλοι δύο πάροχοι που διαμόρφωσαν τα τιμολόγιά τους σε ποσοστό 92% σύμφωνα με τις τιμές που προέκυψαν από τα ΝΟΜΕ και κατά το υπόλοιπο 8% από τις τρέχουσες τιμές της ΟΤΣ.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως υπήρξε και μία εταιρεία που αξιοποίησε μόλις το 8,19% της τιμής ρεύματος από τα ΝΟΜΕ, με το 91,81% του τιμολογίου της να προκύπτει από το κόστος αγοράς ρεύματος από την ελεύθερη αγορά.
Προφανώς, η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει από τις δημοπρασίες τις απαραίτητες ποσότητες ρεύματος που χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να τις εξασφαλίσει από τη χονδρική αγορά.

Τιμολόγια με …άρωμα ΝΟΜΕ

Πάντως, η μέση τιμή διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος για το σύνολο ιδιωτών προμηθευτών διαμορφώθηκε σε ποσοστό 67,18% από τις τιμές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και το υπόλοιπο 32,82% βάσει των τιμών της ελεύθερης αγοράς.
Υπογραμμίζεται πως οι δημοπρατούμενες ποσότητες ρεύματος δεν καλύπτουν στο σύνολό τους τις ανάγκες των πελατών των ιδιωτών προμηθευτών, οπότε αυτοί καταφεύγουν στην ελεύθερη αγορά για να συμπληρώσουν – σε υψηλότερες τιμές όμως –  τις ποσότητες.
Επισημαίνεται πως χθες (15/11) η Οριακή Τιμή Συστήματος ανήλθε στα 103 ευρώ ανά Mwh, με τη μέση τιμή να κλείνει στα 70 ευρώ.
Στις αρχές της εβδομάδας η μέση Οριακή Τιμή ήταν στα 61,7 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 30% σε σχέση με τη μέση τιμή του Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην ευρωπαϊκή αγορά φτάνουν μέχρι και τα 168 ευρώ ανά Mwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης