Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Aινιγματική παρέμβαση ΣΔΟΕ που ζητάει από τις 4 τράπεζες ενημέρωση για 10 μεγάλα εταιρικά δάνεια ύψους 5 δισ

Aινιγματική παρέμβαση ΣΔΟΕ που ζητάει από τις 4 τράπεζες ενημέρωση για 10 μεγάλα εταιρικά δάνεια ύψους 5 δισ
Τα δάνεια που προσεγγίζουν τα 5 δισεκ. μπορεί να προκαλούν δέος για το ύψος τους αλλά το ΣΔΟΕ…έστειλε μια ασαφή επιστολή που δεν προσδιόριζε ούτε τους λόγους, ούτε τον χρόνο, ούτε γιατί ζητάει τα οικονομικά στοιχεία
Το ΣΔΟΕ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έστειλε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 επιστολές στις 4 συστημικές τράπεζες ζητώντας να ενημερώσουν πως χορήγησαν δάνεια σε 10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα δάνεια που προσεγγίζουν τα 5 δισεκ. μπορεί να προκαλούν δέος για το ύψος τους αλλά το ΣΔΟΕ…έστειλε μια ασαφή επιστολή που δεν προσδιόριζε ούτε τους λόγους, ούτε τον χρόνο, ούτε γιατί ζητάει τα οικονομικά στοιχεία.
Οι τράπεζες επικοινώνησαν με τον ΣΔΟΕ και το συμπέρασμα ήταν ότι ζητάει ενημέρωση από τις τράπεζες για το πώς χορήγησαν τα δάνεια αλλά με ένα ασαφή τρόπο.
Σε επικοινωνία που είχε το bankingnews με τραπεζικά στελέχη χθες 14 Νοεμβρίου 2017 αναφέρθηκαν τα εξής.
"Το ΣΔΟΕ έστειλε επιστολές και στις 4 μεγάλες τράπεζες ώστε να ενημερώσουν για το πως χορήγησαν σε 11 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δάνεια που υπολογίζονται σε 5 δισεκ. χωρίς να προσμετρώνται αυτά που έχουν αποπληρωθεί.
Οι τράπεζες αμέσως επικοινώνησαν με τον ΣΔΟΕ γιατί στις επιστολές δεν αναφέρονταν για ποιους λόγους ζητώνται στοιχεία, ούτε για πιο χρόνο ή σε ποιο πλαίσιο να δοθούν τα οικονομικά στοιχεία μεγάλων εταιρικών πελατών.
Πρόκειται για μεγάλες εταιρίες πολλές εξ αυτών είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο και είναι από τους πλέον ισχυρούς ομίλους της χώρας.
Υπάρχουν και προβληματικά δάνεια προφανώς άπαξ και τα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φθάνουν τα 100 δισεκ. ευρώ"

Από τις τράπεζες πάντως δεν προέκυψε ότι ανησυχούν για το ζήτημα αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες χορήγησης και η έρευνα του ΣΔΟΕ δεν θα καταδείξει ότι οι τράπεζες δεν ακολούθησαν τους τραπεζικούς κανόνες.
Τα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε NPEs και NPLs χρήζουν προσοχής ως προς την αντιμετώπιση τους αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν παρατυπίες, όπως ανέφερε τραπεζίτης.

Υποσημείωση

Εδώ και πολύ καιρό οι ελληνικές τράπεζες έχουν στοχοποιηθεί και αυτή στοχοποίηση μόνο ζημία θα προκαλέσει, δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας.

Αναλυτικά οι ειδοποιήσεις του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για 11 συγκεκριμένες εταιρείες:





















Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης