Αναλύσεις

Θα μπορούσαν να συγχωνευθούν Πειραιώς και Alpha bank υπό την καθοδήγηση του Paulson;

Θα μπορούσαν να συγχωνευθούν Πειραιώς και Alpha bank υπό την καθοδήγηση του Paulson;
Τα ολιγοπώλια δεν θα περνούσαν από την DGCom και αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Εδώ και πολλές εβδομάδες και για να ακριβολογούμε από τον Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφορεί συχνά πυκνά μια φήμη που θέλει δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες να συγχωνεύονται.
Αναφερόμαστε στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στο ότι οι δύο τράπεζες έχουν κοινό μέτοχο τον Paulson (Πειραιώς 9,23% και Alpha bank περίπου 7,32%) και εάν προκύψουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests μια συγχώνευση θα προκαλούσε προβλήματα και θα έδινε και λύσεις.
Κατά άλλους ακόμη και εάν δεν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μια συγχώνευση μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank θα έδινε μια νέα δυναμική προοπτική.
Ο Paulson πρωτίστως θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα συμμετείχε σε νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης αν και εφόσον υπάρξει;
Αυτό είναι πιο σημαντικό ερώτημα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 269 δισεκ. ενεργητικό και 180 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό έχει εντυπωσιακά συρρικνωθεί….π.χ. το 2007 είχε ενεργητικό το ελληνικό banking περί τα 435 δισεκ.
Παρά την ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση ένα μέγεθος δεν έχει αλλάξει.
Το 95% του μεριδίου αγοράς στο ελληνικό banking το κατέχουν οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες έναντι 56% στην Γερμανία.  
Οπότε ούτως ή άλλως τίθεται θέμα ολιγοπωλίου.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι κάποιοι ήθελαν να συγχωνευθεί η Πειραιώς με την Alpha bank η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά βεβαιότητας θα απέρριπτε αυτό το deal γιατί η περαιτέρω συγκέντρωση δεν είναι προς την κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού που πρεσβεύει η ΕΕ.
Τα ολιγοπώλια δεν θα περνούσαν από την DGCom και αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Ορισμένοι ευφάνταστοι υποστηρίζουν προφανώς επιπόλαια ότι η Πειραιώς είναι ήδη δύο τράπεζες η καλή η κερδοφόρος η επαρκής η υγιής και η άλλη η PLU που έχει επωμιστεί τα βάρη της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.
Ας πάρουμε ένα ακραίο παράδειγμα προφανώς υποθετικό.
Η Πειραιώς σπάει στα δύο όχι όμως ως good και bad bank γιατί είναι κεφαλαιακά επαρκής.
Τράπεζα κεφαλαιακά επαρκής είναι αδύνατο να διασπαστεί σε good και bad bank.
Ας υποθέσουμε ότι ο Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς αποφασίζει να δημιουργήσει δύο διαφορετικές τράπεζες.
Το υγιές κομμάτι και το προβληματικό.
Το προβληματικό θα χρειαστεί κεφάλαια, funding gap και πολλά άλλα.
Όλα αυτά είναι αδύνατο να υπάρξουν.
Οπότε τα σενάρια περί συγχώνευσης Πειραιώς και Alpha bank θα απορριφθούν από την DGCom ενώ και τα σενάρια της διάσπασης της Πειραιώς όχι όμως στην λογική του resolution αλλά διαχωρισμός μιας κεφαλαιακά επαρκούς τράπεζας είναι τελείως αβάσιμα και παράδοξα που δεν στηρίζονται σε καμία λογική.
Οι συγχωνεύσεις δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα γιατί η ιστορία διδάσκει ότι συγχωνεύοντας δύο τράπεζες στο τέλος το 1+1 κάνει 1,4 ή 1,5 οπότε αναστάτωση χωρίς αντίκρισμα.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Γιατί βλέπουμε ότι ακόμη και κορυφαίοι τραπεζίτες αναφέρονται σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο θα είναι βλαπτική.
Πειραιώς και Alpha bank, είναι δύο τράπεζες με μεγάλη ιστορία και καθοριστικό ρόλο στην εθνική οικονομία αλλά η εμπειρία των τελευταίων 7-8 ετών αποδεικνύει ότι οι συγχωνεύσεις οδηγούν σε συρρίκνωση, σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και δεν επιλύουν προβλήματα αλλά συσσωρεύουν προβλήματα.
Το τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε στην Ελλάδα με την λογική των 4 συστημικών τραπεζών οποιοιδήποτε πειραματισμοί μόνο ζημία θα προκαλέσουν.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης