Το ΔΝΤ προτείνει νέες ΑΜΚ 5 με 6 δισ. αντί 10 δισ. στις τράπεζες - Αποχώρηση από τα Βαλκάνια, αλλαγή στόχων σε NPLs, κόστος

Το ΔΝΤ προτείνει νέες ΑΜΚ 5 με 6 δισ. αντί 10 δισ. στις τράπεζες - Αποχώρηση από τα Βαλκάνια, αλλαγή στόχων σε NPLs, κόστος
Το ΔΝΤ προκύπτει ότι δεν θέλει να βλάψει τις τράπεζες αλλά να τις θωρακίσει ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την παθογένεια τους δηλαδή τα προβληματικά δάνεια
Το ΔΝΤ κατά τον συμβιβασμό που πέτυχε με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, υπαναχώρησε στο ζήτημα των AQRs αλλά αντιπρότεινε ένα σχέδιο θωράκισης των ελληνικών τραπεζών ώστε να επιβιώσουν στην μεταμνημοναική εποχή.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι «το ΔΝΤ έχει αντιπροτείνει ένα σχέδιο θωράκισης των ελληνικών τραπεζών.
Τα αρχικά 10 δισεκ. που ζητούσε ως νέα κεφάλαια τα έχει αναθεωρήσει σε 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Έχει ζητήσει ουσιαστικά οι τράπεζες στα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης να εγκαταλείψουν τα Βαλκάνια λόγω κεφαλαίων και κυρίως ρευστότητας.
Επίσης να αλλάξουν τους στόχους στα NPLs ώστε να μπορούν να πουλάνε επιθετικότερα προβληματικά δάνεια σε funds.
Έχει προταθεί επίσης σημαντική μείωση του κόστους με νέο γύρο μείωσης προσωπικού (έχει αναφερθεί ένα όριο 5.000 με 6.500 εργαζομένων)».
Με τις κινήσεις αυτές κατά το ΔΝΤ οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχύσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs και NPEs.
Με βάση την ίδια πηγή οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν 10-12 δισεκ. προβληματικά δάνεια χωρίς ζημία από εκεί και πέρα η σχέση προβλέψεων – εξασφαλίσεων λειτουργεί οριακά.
Έτσι εξηγείται γιατί έως τώρα έχουν πωλήσει σχετικά μικρό αριθμό προβληματικών δανείων.
Ο συμβιβασμός ΔΝΤ με την ΕΚΤ θα αποδειχθεί κοστοβόρος για τις ελληνικές τράπεζες καθώς το Ταμείο…μπορεί να αποχωρεί αλλά δεν φαίνεται να υπαναχωρεί από τις βασικές του αξιώσεις για θωράκιση τραπεζών και διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Πάντως και στο Ταμείο κατανοούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ουσιαστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους και για τον λόγο αυτό έχουν εγκαταλείψει την προοπτική θετικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ως προς τις τράπεζες, το ΔΝΤ προκύπτει ότι δεν θέλει να βλάψει τον κλάδο αλλά να τον θωρακίσει ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την παθογένεια τους δηλαδή τα προβληματικά δάνεια.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

panagiotis