Αναλύσεις

Κομισιόν: Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ελλάδας - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ελλάδας - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Ένα άλλο δημοσιονομικό πακέτο ίσο με το 2% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί μετά το 2018
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις προοπτικές της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξής.
Αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτρέψει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας ύστερα από οκτώ χρόνια, θέτοντας τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει η έκθεση.

Σε αναζήτηση φόρμουλας

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να καταλήξουν σε μια φόρμουλα που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή θα διασφαλίζεται ότι τα δημοσιονομικά της δεν θα επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν το 2009.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη μια τέτοια συμφωνία είναι δύο:
Πρώτον, οι Θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι βασικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της και κυρίως διότι η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός των δημοσιονομικών στόχων ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη προς τους δανειστές της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εταίρους στην ευρωζώνη, που έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Η έκθεση της Κομισιόν

Στην 187σέλιδη ανάλυσή της, η οποία αξιολογεί το ιστορικό συμμόρφωσης της χώρας με τους όρους διάσωσης, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης