Αναλύσεις

Τα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας για την πώληση βομβών προς την Σαουδική Αραβία

Τα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας για την πώληση βομβών προς την Σαουδική Αραβία
Η προμήθεια και οι κινήσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης
Οκτώ ερωτήματα για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων και βομβών από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία διατυπώνει η Ν.Δ., όχι μόνο προς τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένο, αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και οι τομεάρχες Aμυνας Β. Κικίλιας και Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, παρουσίασαν έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι ο Β. Παπαδόπουλος, μέσω της εταιρείας του «Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.», δεν ήταν μεσάζων μόνο για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ιορδανίας.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, η Ν.Δ. ερωτά:
Πρώτον, για λογαριασμό ποιου κράτους διαπραγματευόταν ο μεσάζων με τον κ. Καμμένο. Μάλιστα, γι’ αυτό επισυνάπτεται και έγγραφο του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2016, όπου η εταιρεία του Β. Παπαδόπουλου εμφανίζεται ως εκπροσωπούσα το Βασίλειο της Ιορδανίας για τα ίδια 300.000 βλήματα 105 χιλιοστών.
Δεύτερον, αν έγινε έρευνα για τη χώρα που εκπροσωπεί ο μεσάζων. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καμμένος είχε παρουσιάσει μια σύμβαση, η οποία, σύμφωνα με τη Ν.Δ., αφορούσε αμερικανικής κατασκευής βόμβες MK82 και όχι τις 300.000 βλήματα που επρόκειτο να πωληθούν στη Σαουδική Αραβία.
Το τρίτο ερώτημα της Ν.Δ. αφορά τη μεταπώληση των συγκεκριμένων βομβών και το αν οι ΗΠΑ έχουν αδειοδοτήσει την Ελλάδα γι’ αυτό.
Τέταρτον, «έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω κύριο, κι αν ναι, ποιες;».
Το πέμπτο ερώτημα απευθύνεται στο ΥΠΕΞ, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Καμμένος μίλησε σε υποτιμητικό τόνο για τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ριάντ και είπε ότι εμπιστεύεται μόνο τον στρατιωτικό ακόλουθο του προξενείου.

«Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;», είναι το έκτο ερώτημα.
Το έβδομο ερώτημα αφορά την ανάγκη έναρξης δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ το όγδοο απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος καλείται «να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του συναρχηγού του, κ. Καμμένου».

Από τη Ν.Δ. λένε, επίσης, ότι μόλις μία ημέρα «μετά την επίσημη ενημέρωσή του από τον Ελληνα πρόξενο (13 Ιουνίου 2017), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δίνει εντολή να χρησιμοποιηθεί το αεροσκάφος του C-27 από εκπρόσωπό του, ο οποίος συναντά τον Βασ. Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας και υπογράφει μαζί του επί τόπου τη συμφωνία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης