Αναλύσεις

DBRS: Διατηρεί αμετάβλητη τη βαθμολογία «CCC» και αναβαθμίζει το outlook σε θετικό της Ελλάδος

tags :
DBRS: Διατηρεί αμετάβλητη τη βαθμολογία «CCC» και αναβαθμίζει το outlook σε θετικό της Ελλάδος
Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον πολιτικό κίνδυνο και την εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούνται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις επισημαίνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σε θετικό  από σταθερό αναβάθμισε το outlook στης Ελλάδος ο οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited (DBRS) ο οποίος διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία  «CCC».
Η θετική τάση αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής στήριξης στην  Ελλάδα έχει διευκολύνει τη ρευστότητα του τομέα και η οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης η  τρίτη αναθεώρηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα πρέπει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις σχετικά με το είδος στήριξης που θα διατεθεί μετά το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο και σχετικά με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 Οι βελτιώσεις των τμημάτων της ανάλυσης "Οικονομική δομή και απόδοση", "Δημοσιονομική διαχείριση και πολιτική" και "Πολιτικό περιβάλλον" ήταν οι βασικοί παράγοντες για την αλλαγή της τάσης.
Η βαθμολογία CCC (υψηλή) αντικατοπτρίζει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για να τοποθετήσουν το χρέος αυτό σε σταθερή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την DBRS η  ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών βελτιώθηκε από την τελευταία αναθεώρηση, αλλά το ακόμη αδύναμο περιβάλλον λειτουργίας εξακολουθεί να παρουσιάζει προκλήσεις.
Απαιτούνται πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.
Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην πίστη περιλαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης στην ευρωζώνη και την πρόσβαση στη χρηματοδοτική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Από το 2009, η χώρα έχει εφαρμόσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρει η DBRS .
Το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ 2009-2016).
Επιπλέον, σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.
Σημαντική είναι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ένα μικρό έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα είναι το 0,2% του ΑΕΠ το 2017 από έλλειμμα 11,4% του ΑΕΠ το 2010.
Ωστόσο, οι πιστωτικές προκλήσεις είναι σημαντικές καθώς ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά υψηλός.
Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον πολιτικό κίνδυνο και την εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούνται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και η συνέχιση των στόχων για πρωτογενές  πλεόνασμα θα είναι προκλητική από κοινωνική άποψη.
Οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν υψηλά επίπεδα απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων με αναλογία μη εκπλήρωσης σχεδόν 45%.
 Εντούτοις, ο τραπεζικός τομέας βελτιώθηκε με μειωμένη εξάρτηση από την ΕΚΑΥ (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Η γενική τάση για επαναπατρισμό καταθέσεων συνεχίστηκε το 2017, αν και με αργούς ρυθμούς. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που εισήχθησαν τον Ιούνιο του 2015 έχουν μειωθεί. η πίστωση στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό.
Ένας νέος κύκλος δοκιμών προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018, έχει
Ένας νέος γύρος προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018 έχουν προσθέσει ένα επίπεδο αβεβαιότητας στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά σε όλο το σύστημα, τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης