Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Υπό πίεση η ΕΕ για λήψη αυστηρών μέτρων μετά τα Paradise Papers

Υπό πίεση η ΕΕ για λήψη αυστηρών μέτρων μετά τα Paradise Papers
Η Κομισιόν επιδιώκει τη δημιουργία μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι
Μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται στην Κομισιόν για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.
Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, το κόστος της φοροαποφυγής των πλουσίων  στοιχίζει 120 δισ. ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αντίθεση με τα Panama Papers, οι νέες αποκαλύψεις στα «έγγραφα του Παραδείσου», αφορούν εισοδήματα τα οποία  έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα και το ευρωπαϊκό ειδικότερα.
Οι αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, απασχόλησαν εκτάκτων τη συνεδρίαση του Ecofin την περασμένη Τρίτη 7/11 στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποκαλύψεις των Paradise Papers θα χρησιμεύσουν ως μέσο πολιτικής πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών - μελών στην εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η Κομισιόν επιδιώκει τη δημιουργία μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι.
Στόχος της Επιτροπής είναι να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών κατά την επόμενη συνεδρίαση του ECOFIN, στις 5 Δεκεμβρίου 2017, προκειμένου να δημοσιευθεί η τελική λίστα.
Κομισιόν και Γαλλία έχουν τα ταχθεί υπέρ της επιβολής αυστηρών κυρώσεων στις χώρες της λίστας, στην οποία να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται καμία χώρα της Ε.Ε.
H E.E. δέχεται έντονη κριτική για αδράνεια, ωστόσο για τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μένει με σταυρωμένα χέρια.
«Ούτε τα κράτη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Φέρνει ως παράδειγμα την ολλανδική νομοθεσία που επέτρεψε στην αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike να επωφεληθεί από ένα «παραθυράκι» για να μειώσει στο 2% τους φόρους επί των κερδών της, από 25% που είναι ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η νομοθεσία αυτή απαγορεύθηκε με ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία, αλλά μόνον από το 2020 και μετά.

Αντιδρά το Βερολίνο

Δυστυχώς για την Κομισιόν, το Βερολίνο αντιδρά στα σχέδια για την κατάρτιση της λίστας.
Ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Peter Altmaier δεν θέλησε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα κατά την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μετέδωσε η Handellsblatt μετά το Ecofin της Τρίτης.
Η στάση της Γερμανίας δεν προκαλεί έκπληξη,  καθώς στα Paradise Papers καταγράφονται κολοσσοί του γερμανικού επιχειρείν, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank.
Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρων που θα λάβει η Ε.Ε. κατά της φοροδιαφυγής και των offshore πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και τον ορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, εξελίξεις οι οποίες δεν αναμένονται πριν τις αρχές του 2018.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης