Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: Στο επίκεντρο 3η αξιολόγηση, υπερ-πλεόνασμα - Στις 9/11 η έκθεση της ΕΕ

Eurogroup: Στο επίκεντρο 3η αξιολόγηση, υπερ-πλεόνασμα - Στις 9/11 η έκθεση της ΕΕ
Στις 9 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη - μέλη
Στα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σήμερα 6 Νοεμβρίου 2017 από το Eurogroup και την Πέμπτη 9/11 μέσα από την έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, το φετινό υπερπλεόνασμα αλλά και για πιθανά μέτρα το 2018,επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση.
Το ελληνικό ζήτημα δεν υπάρχει ως θέμα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, επομένως ότι συζητήσεις γίνουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες αυτές θα είναι στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Οι δανειστές έχουν ήδη ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, οπότε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτά που θα έχουν ενδιαφέρον θα είναι τα σχόλια των ομολόγων του για την πρόοδο των  μεταρρυθμίσεων.

Στην φάση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).
 Η υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του χρόνου  είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ούτως ώστε η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δις. να γίνει τον Φεβρουάριο.

Ο λόγος για τον οποίο στις Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με την 3η αξιολόγηση είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής» που θα ακολουθήσει μετά.
Θα είναι μια συνολική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την σχέση Ελλάδας - θεσμών μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες ιδανικό σενάριο θα ήταν όλα αυτά να έχουν κλείσει γύρω στον Ιούνιο 2018, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου του 2018.
 «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ το 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» αναφέρουν στο «bankingnews» ευρωπαϊκές πηγές ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.

Ας επιστρέψουμε όμως στο 2017 και στην προσεχή Πέμπτη 9 Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη - μέλη.
Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,8% το 2017, αλλά και υπέρβαση (2,8% του ΑEΠ) του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.
Το κομμάτι της έκθεσης που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2018.
Θεωρητικά δεν πρέπει να αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων (3,5%) από την στιγμή που υπάρχει ήδη η συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Με δεδομένο όμως ότι το Ταμείο επιμένει σε στόχο 2,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν θα δείξουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δανειστών.
Αξιωματούχοι των Θεσμών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018.
Όπως εξηγούν οι αποκλίσεις που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή θα καλυφθούν και ως εκ τούτου ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης