Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κερδίζει έδαφος προσωρινά η ΔΕΗ στην μέση τάση - Αναμένονται οι κινήσεις των 3 μεγάλων ιδιωτών

Κερδίζει έδαφος προσωρινά η ΔΕΗ στην μέση τάση - Αναμένονται οι κινήσεις των 3 μεγάλων ιδιωτών
Πλεονέκτημα για την ΔΕΗ μετά τα ΝΟΜΕ - Πως διαμορφώνονται οι τιμές
Τις… βόλτες από πάροχο σε πάροχο έχουν αρχίσει οι καταναλωτές της μέσης τάσης και ειδικότερα εκείνοι που είναι ενταγμένοι στην κατηγορία Γ22.
Η δημοπρασία «θρίλερ» που οδήγησε την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 45,25 ευρώ / MWh για τους ιδιώτες παρόχους προκαλεί τριγμούς στην πελατειακή βάση της αγοράς.
Οι πελάτες της μέσης τάσης με μηνιαίους λογαριασμούς άνω των 20.000 ευρώ προσπαθούν να βρουν φθηνότερο τιμολόγιο.  
Εκτιμάται πως οι συνεπείς πελάτες που προμηθεύονται ήδη ρεύμα από τη ΔΕΗ θα παραμείνουν σ’ αυτή, σε αντίθεση με τους πελάτες των εναλλακτικών παρόχων που δεν αποκλείεται να «μετακομίσουν» σταδιακά - και εφόσον δεν αλλάξει κάτι ριζικά - στον ηγέτη  της αγοράς που προσφέρει τιμολόγια κάτω του κόστους.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι πελάτες της μέσης τάσης που δεν είναι συνεπείς στην έγκαιρη εξόφληση του λογαριασμού ρέματος, δηλαδή δεν λαμβάνουν την έκπτωση του 15%, φεύγουν από τη ΔΕΗ και οδεύουν στους ιδιώτες προμηθευτές διότι τα τιμολόγιά τους είναι πιο οικονομικά σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ.
Ο ασυνεπής – έστω και για λίγες μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής – πελάτης της μέσης τάσης της ΔΕΗ πληρώνει 74 ευρώ ανά Mwh, όταν ο εναλλακτικός πάροχος του δίνει τιμολόγιο που διαμορφώνεται στα 68 ευρώ ανά Mwh.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ο καλοπληρωτής πελάτης της ΔΕΗ απολαμβάνει τιμολόγιο της τάξεως των 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την έκπτωση συνέπειας του 15%.  
Οι παρενέργειες της υψηλής της δημοπρασίας ΝΟΜΕ των 45,25 ευρώ αρχίζουν να φαίνονται σταδιακά στην αγορά με αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο συγκρίσιμη η πολιτική της έκπτωσης του 15% που δίνει η ΔΕΗ.  
Οι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι είναι εκείνοι που θα δώσουν την μάχη με την ΔΕΗ στην μέση τάση και η αγορά αναμένει τις κινήσεις τους, ενώ οι μικρότεροι θα επικεντρωθούν στην χαμηλή τάση.

Αναθεώρηση τιμών και εκπτώσεων

Στελέχη της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της μέσης τάσης ή σε άλλη περίπτωση θα «κουρέψει» την έκπτωση του 15% καθώς πουλάει το ρεύμα κάτω του κόστους.  
Στελέχη των εναλλακτικών παρόχων υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τη μέση τάση μετά τη νέα τιμή που προέκυψε από τη δημοπρασία ΝΟΜΕ.  
Να σημειωθεί ότι στην τιμή των 45,25 ευρώ πρέπει να προστεθούν επιπλέον 10 ευρώ ανά Mwh που είναι οι έξτρα χρεώσεις, ενώ η προσθήκη του λειτουργικού κόστους και του περιθωρίου κέρδους απογειώνει την τελική  τιμή.  
Έτσι, στο σύνολο τους διαμορφώνουν την τιμή του ρεύματος άνω των 65 ευρώ ανά Mwh.
Είναι εμφανές ότι η άνοδος της τιμής δημοπρασίας ΝΟΜΕ φέρνει στο προσκήνιο την έκπτωση του 15% της ΔΕΗ που πλέον την καθιστά πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τους ιδιώτες παρόχους, αλλά η προσφερόμενη αυτή τιμή κινείται σε επίπεδα κάτω του κόστους.  
Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές πλέον πως τα οικιακά τιμολόγια βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα ικανά να αφήσουν περιθώριο κέρδους για όλους τους προμηθευτές της αγοράς, με την προϋπόθεση όμως ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος θα παραμείνει κάτω από τα 60 ευρώ ανά Mwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης