Αναλύσεις

Στο Eurogroup στις 22/1/2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η δόση των 6 δισ – Ικανοποίηση για Ελλάδα στις 6/11

tags :
Στο Eurogroup στις 22/1/2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η δόση των 6 δισ – Ικανοποίηση για Ελλάδα στις 6/11
Ως προς την δόση της 3ης αξιολόγησης δύο προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι
Στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η δόση των 6 δισεκ. ευρώ.
Με βάση ορισμένες πηγές ανεξαρτήτως του πότε θα συμφωνηθεί το staff level agreement δηλαδή η συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων, στόχος είναι στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018 να κλείσει η 3η αξιολόγηση και με στόχο Απρίλιο 2017 να ξεκινήσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση.
Ως προς την δόση της 3ης αξιολόγησης δύο προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι
1)Η δόση της 3ης αξιολόγησης να είναι 6 δισεκ. συμβατή με το αρχικό σχέδιο
2)Λόγω της ενοποίησης των αξιολογήσεων, η δόση της 3ης αξιολόγησης να φθάσει στα 8 δισεκ.
Πιθανότερο σενάριο πάντως είναι η δόση της 3ης αξιολόγησης να μην είναι υψηλότερη από τον αρχικό σχεδιασμό και το τελικό ξεκαθάρισμα να γίνει με το πέρας της 4ης αξιολόγησης που υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο του 2018.
Εν τω μεταξύ στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου 2017 οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα διατυπώσουν την ικανοποίηση τους για την πορεία της 3ης αξιολόγησης ωστόσο θα ζητήσουν μεγαλύτερη επιτάχυνση στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά στα θέματα της ενέργειας ΔΕΗ κ.α.
Στις 4 Δεκεμβρίου στο τελευταίο Eurogroup του 2017 θα εκλεγεί ο νέος επικεφαλής του Eurogroup και στις 22 Ιανουαρίου 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση και θα δοθεί το πράσινο φως για την δόση που θα εκταμιευθεί τέλη Φεβρουαρίου του 2018.

Ο Regling ESM προλειαίνει το έδαφος για ανώμαλη προσγείωση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους

Ο Regling του ESM ο άνθρωπος του Schaeuble το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει μονότονα δύο πράγματα
Α)Ο ESM έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα όχι μόνο δανείζοντας της αλλά με τις διορθωτικές παρεμβάσεις στα βραχυπρόθεσμα μέτρα από το χρέος εξοικονομούνται 10 δισεκ.
Β)Εάν και εφόσον χρειαστεί θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος στο τέλος του προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018.
Μάλιστα τονίζει ότι για τα μέτρα εάν υπάρξουν  και τι κλίμακας θα εξαρτηθεί από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους DSA που θα εκπονηθεί το Καλοκαίρι του 2018.
Έκθεση βιωσιμότητας όμως θα συντάξουν τότε, ο ESM, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.
Ουσιαστικά μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν θα υπάρξουν.

Το σχέδιο του ESM…για μετά το Καλοκαίρι του 2018

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να βάλει φρένο στα σενάρια περί καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή ούτε οι δανειστές ούτε η Ελλάδα θέλουν παράταση του μνημονίου ή νέα ECCL πιστωτική γραμμή.
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια τους νέα πρόγραμμα για την Ελλάδα και ταυτόχρονα δεν θέλουν να εμφανιστούν τώρα που αποχωρεί το ΔΝΤ…ότι οι ευρωπαίοι απέτυχαν με την Ελλάδα.
Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι θα είναι λάθος η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μνημονίων – έως το καλοκαίρι 2018 – ξαφνικά να βρεθεί μόνη της χωρίς προστασία στις αδηφάγες αγορές….
Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτροπείας έως την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαίοι δανειστές δηλαδή έως το 2050…τουλάχιστον.
Επειδή θα υφίσταται η έννοια της επιτροπείας…ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που είναι και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος εξετάζει να χρησιμοποιήσει το εναπομείναν κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου με κάποια φόρμουλα ως δικλείδα ασφαλείας, ως μηχανισμό εγγύησης των δημοπρασιών ομολόγων και ως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζών.
Ουσιαστικά αυτό το απόθεμα ασφαλείας ανέρχεται σε 23 δισεκ. ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί 40 δισεκ. μέχρι τώρα από το τρίτο μνημόνιο και για την 3η και 4η αξιολόγηση θα δοθούν άλλα 12 με 14 δισεκ. + την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ύψους 11,4 δισεκ. από τον ESM θα έχουν χρησιμοποιηθεί τελικώς 63 δισεκ. και θα έχουν απομείνει 22-24 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 22-24 δισεκ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας μέσω μιας άτυπης παράτασης και με την έγκριση Eurogroup και όχι κοινοβουλίων.
Ο ESM γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει αβοήθητη μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου, χρειάζεται ένα μηχανισμό προστασίας για τις τράπεζες και τις νέες εκδόσεις ομολόγων.
Αναζητείται μια νομική φόρμουλα ώστε το Eurogroup να εγκρίνει μια διαδικασία κατά την οποία θα λήξει το τρίτο μνημόνιο αλλά τα εναπομείναντα το καλοκαίρι του 2018 κεφάλαια του ESM περί τα 22 με 24 δισεκ. να λειτουργήσουν ως μηχανισμός ασφαλείας έως το τέλος του 2019 και με δυνατότητα παράτασης.  

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης