Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Regling (ESM): Στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

tags :
Regling (ESM): Στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στα σχέδια της Κομισιόν για τη σύσταση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή «κακές» τράπεζες
Στην ανάγκη οι κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στα σχέδια της Κομισιόν για τη σύσταση εθνικών εταιρειών διαχείρισης assets, αλλά στη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πιθανότητα για ένα σχέδιο για εθνικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή κακές τράπεζες», είπε, για να προσθέσει ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα, προκειμένου να εξεταστεί αν αυτό είναι κατάλληλο για την Κύπρο».
Υπογράμμισε πως μια «κακή τράπεζα» δεν συνιστά τη μοναδική θεραπεία για τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά πρέπει να είναι μέρος των υπόλοιπων εργαλείων, όπως το νομικό πλαίσιο για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων και οι εκποιήσεις.
Η κακή τράπεζα, είπε, πρέπει να είναι ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής.

Το πρόβλημα των NPLs

Πάντως, ο κ. Regling επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα με υψηλά NPLs που τελικά πιέζουν την κερδοφορία.
«Ως εκ τούτου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν μια στρατηγική με τη βοήθεια της κυβέρνησης για να τα αντιμετωπίσουν.
Κάποιες τράπεζες πρέπει να σκεφτούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο», πρόσθεσε.
Πέραν του τραπεζικού τομέα, ο επικεφαλής του ESM είπε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχίσουν, επισημαίνοντας πως σημαντικές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.
«Συνεπώς, υπάρχουν προκλήσεις αλλά κάποιος πρέπει να δει το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο είναι καλύτερο απ’ αυτό που αναμενόταν τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η μετεξέλιξη του ESM

Αναφερόμενος στον μελλοντικό ρόλο του ESM, ο κ. Regling είπε πως υπάρχει μια τεράστια συμφωνία για την ενίσχυση του ρόλου του ESM.
Ο πρώτος αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, όπου ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.
Ο άλλος λόγος ενίσχυσης του Μηχανισμού είναι το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να διαδραματίζει λιγότερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις, αφού ο ESM έχει αυξήσει την τεχνική του εμπειρογνωμοσύνη και διαθέτει τα χρήματα για παροχή οικονομικής στήριξης.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είχαμε μαζί μας το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, αλλά στο μέλλον θα τα καταφέρνουμε μόνοι μας.
Και σε μια μελλοντική κρίση, εάν κάποια μέρα κάποια άλλη χώρα χρειαστεί πρόγραμμα -που δεν θα συμβεί για λίγο καιρό- αυτό πιθανότατα θα γίνει μαζί με την Κομισιόν και τον ESM» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης