Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Phoenix Capital: Ότι δεν έχει ειπωθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump

Phoenix Capital: Ότι δεν έχει ειπωθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump
Το 43% των εταιρειών με περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 εκατ. δολαρίων και άνω, πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος
Τη στιγμή που οι προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, έχουν αποτελέσει σημαντικό στήριγμα στις ιστορικά υψηλά επιδόσεις της Wall Street, η Phoenix Capital εκφράζει (εκ νέου) τις αμφιβολίες της.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, από το 35% στο 15% ή 20%, και μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγισης, από το 39,6%, στο 35%, θα παράσχει 5,99 τρισ. δολάρια σε φορολογικές περικοπές -μειώνοντας παράλληλα τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά 2,4 τρισ.- τα επόμενα 10 χρόνια.
Όπως αναφέρει όμως η «bear» των αγορών, ο διάβολος κρύβεται σστις λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής το σχέδιο επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση του εταιρικού φόρου, βασιζόμενο στην αντίληψη ότι ένας εργοδότης θα επηρεάσει κάπως τις αποταμιεύσεις των υπαλλήλων, μέσω των αυξήσεων που ενδέχεται να προκύψουν από τη μειωμένη φορολογία.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν το 50% των μεγάλων εταιριών καταβάλλουν μηδενικό φόρο εισοδήματος!
Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.
Σύμφωνα με μελέτη του Government Accountability Office το 2012, το 43% των εταιρειών με περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 εκατ. δολαρίων και άνω, πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος.
Επίσης, όπως σημείωνε το περιοδικό Forbes νωρίτερα το 2017, η Apple πληρώνει με φορολογικό συντελεστή 25%, Microsoft πληρώνει με 16%, η Alphabet με 19%, ενώ οι General Electric και Exxon Mobil φαίνεται ότι δεν κατέβαλαν φόρο εισοδήματος εταιρειών το 2016!
«Η επιδίωξη της μεταρρύθμισης του εταιρικού φόρου είναι μια άσκοπη άσκηση.
Για ποια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να μιλάμε;
Την ατομική φορολογική μεταρρύθμιση.
Και γιατί;
Επειδή κάθε συζήτηση για την ατομική φορολογική μεταρρύθμιση τελικά μας δείχνει τον "ελέφαντα" στο δωμάτιο: τα επιδόματα.
Οι Η.Π.Α. δαπανούν επί του παρόντος το 65% του προϋπολογισμού για τις δαπάνες που αφορούν τα επιδόματα.
Σχεδόν τα μισά αμερικανικά νοικοκυριά λαμβάνουν κάποιο είδος κρατικής βοήθειας.
Τα απαραίτητα κεφάλαια προέρχονται από τις φόρους των νοικοκυριών και τα υπόλοιπα από τον δανεισμό του κράτους, από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αναφέρει η Phoenix, υπογραμμίζοντας ότι η «φούσκα» στην αγορά ομολόγων, είναι αυτό που έχει χρηματοδοτήσει τις τεράστιες δαπάνες των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.
Από που προήλθε η «φούσκα»;
μα φυσικά από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, μέσω ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
«Οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη αρχίσει να αντιστρέφονται...
Οι αποδόσεις των ομολόγων στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, αυξάνονται, έχοντας σπάσει την πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Οι αγορές ομολόγων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται σε εξέγερση.
Και μαντέψτε τι προκαλεί αυτό...
Πληθωρισμό!
Ο πληθωρισμός επιφέρει υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι οι μελλοντικές πληρωμές τόκων θα είναι χαμηλότερες σε πραγματικούς όρους.
Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι υψηλότερες, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των ομολόγων είναι χαμηλότερες.
Οι τιμές των ομολόγων χαμηλότερες, αυτό σημαίνει ότι η "φούσκα" των ομολόγων είναι έτοιμη να σκάσει».



Το παραπάνω γράφημα, ουσιαστικά, υποδεικνύει πως η αγορά ομολόγων ανησυχεί για την αύξηση του πληθωρισμού.
Και αν οι κεντρικές τράπεζες δεν τερματίσουν τα προγράμματα QE και τα χαμηλά επιτόκια, θα βρεθούμε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή, καταλήγει η Phoenix...

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης