Αναλύσεις

To «plan B» της εξόδου στις αγορές - Τέλος Δεκεμβρίου 2017 το νέο ορόσημο για τεχνική συμφωνία

To «plan B» της εξόδου στις αγορές - Τέλος Δεκεμβρίου 2017 το νέο ορόσημο για τεχνική συμφωνία
Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κεντρικό στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου ενώ θα απασχολήσει και την σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
Με τους θεσμούς, κυρίως ΕΚΤ και ΔΝΤ, να μην είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό μείωσης των «κόκκινων δανείων» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Αθήνα μάλλον θα πρέπει να «τρέξει» με μεγαλύτερη ένταση την μνημονιακή υποχρέωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μόνο έτσι θα ωριμάσουν οι προϋποθέσεις ώστε να βγει γρηγορότερα στις διεθνείς αγορές.
Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κεντρικό στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου ενώ θα απασχολήσει και την σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
Αντίθετα, το ελληνικό ζήτημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup μάλλον θα συζητηθεί στο περιθώριο του συμβουλίου.
Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έμφαση θα δοθεί τόσο στο κλίμα όσο και στις σχέσεις που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση που διεξάγονται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Ιδιαίτερες αναφορές θα υπάρξουν και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο προαπαιτουμένων.
Μετά την διαπίστωση από τα τεχνικά κλιμάκια ότι έχουν υλοποιηθεί 24 προαπαιτούμενα και υπολείπονται άλλα 71 για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση, χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει» σε επίπεδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης κράτησε αποστάσεις από το αρχικό ορόσημο για τεχνική συμφωνία (Staff level agreement - SLA) μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και παρέπεμψε ώς το τέλος του χρόνου, όταν άλλες πηγές μιλούν για Ιανουάριο του 2018.
Ο όγκος των προαπαιτουμένων που δεν έχουν γίνει αλλά και των κρίσιμων ζητημάτων που εκκρεμούν, ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις, έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυτή την ημερομηνία δείχνει.   
Στα ανοικτά ζητήματα είναι ακόμη και ο τρόπος κατανομής του μερίσματος ύψους 1,1 δισ.  από το φετινό υπερ-πλεόνασμα του 2,8% του ΑΕΠ, για το οποίο ποσό οι δανειστές επιμένουν να κατευθυνθεί για την μείωση των εσωτερικών χρεών της χώρας και ως «13η σύνταξη».
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για το κοινωνικό μέρισμα και την κατανομή του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η κατηγοριοποίηση.
Δηλαδή σε ποιους και με ποια κριτήρια θα δοθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει για κοινωνικούς σκοπούς και στη μεσαία τάξη ενώ άλλα ποσά  θα κατευθυνθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.  
Ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλισε να υπάρξει μίνι-έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση της 3η αξιολόγησης.
Εφόσον οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει σε εφαρμογή το «plan B» που προβλέπει: κατάρτιση του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) και έξοδος στις αγορές, ταυτόχρονα.
Μόνο έτσι, αναφέρουν, οι ίδιες πηγές μπορούν να διαμορφωθούν θετικοί όροι για την οικονομία και να αποφευχθούν υψηλά επιτόκια δανεισμού για τον προϋπολογισμό ο οποίος το 2018 θα πρέπει να πληρώσει τόκους 5,7 δισ. ευρώ. 
Σε αυτό το πλαίσιο εκεί που θα πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει το φθηνότερο δυνατό «κουμπαρά» για το «μαξιλάρι» των 10 - 12 δισ. ευρώ που  θεωρείται απαραίτητο για να υποστηριχθεί η πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 που θεωρητικά εκπνέει το 3ο Μνημόνιο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης