Αναλύσεις

ΥΕΘΑ: Η αναβάθμιση των F-16 δεν θα επιβαρύνει τον προυπολογισμό - Η ακτινογραφία του σχεδιασμού

tags :
ΥΕΘΑ: Η αναβάθμιση των F-16 δεν θα επιβαρύνει τον προυπολογισμό - Η ακτινογραφία του σχεδιασμού
Πως θα διατηρηθεί σταθερή η αναλογία με την Τουρκία
Δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στο δημοσιονομικό τομέα και δεν θα επιβαρυνθεί ούτε 1 ευρώ ο κρατικός προυπολογισμός, όπως ενημέρωσε σήμερα το ΥΕΘΑ τους αρμόδιους συντάκτες.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε επίσης ότι τα αναβαθμισμένα F-16 δεν θα έχουν τεχνικές αδυναμίες σε σχέση με τα F-35 των Τούρκων.
Παράλληλα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει  το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Καθημερινή της Κυριακής όσον αφορά την αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρει, από τα 122 F-16 που η Π.Α. διαθέτει σήμερα (υπάρχουν ακόμη 32 τα οποία είναι παλαιότερης κατασκευής, F-16 Block 30), θα αναβαθμιστούν αρχικά 84 F-16 με συνολική δαπάνη που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολ.
Στο τελικό κόστος θα υπολογιστούν κάποια χρήματα ακόμη, όχι ως πραγματικό χρήμα που θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ως αντισταθμιστικά (ΑΩ).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι στα αντισταθμιστικά θα έχει ρόλο και η ΕΑΒ στο πλαίσιο της συμπαραγωγής, το εργοστάσιο της οποίας θα συμμετάσχει σε προγράμματα όπως το C-130J, τα F-16 και τα P-3. Στα αντισταθμιστικά περιλαμβάνονται επίσης υποδομές της ΕΑΒ, η υποστήριξη κάποιων τύπων ελικοπτέρων, ένα χρόνιο αίτημα των Ε.Δ. η δημιουργία Δικτυοκεντρικού Συστήματος Επικοινωνίας ανά την Ελλάδα, καθώς, επίσης, ζητήματα εκπαίδευσης και έργων κοινωνικού χαρακτήρα.
Κατ’ αρχάς να μπορεί η ΕΑΒ να παραδώσει περισσότερα από δέκα αεροσκάφη τον χρόνο, ώστε το 2023-24 να έχουν παραδοθεί και τα 84.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραδίδονται από το 2019 τουλάχιστον 16 έως και 24 αεροσκάφη ετησίως.
Πριν από το 2019 θα ετοιμαστεί ένα πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-16 Block 70 V, το οποίο θα ταξιδέψει ώς τις ΗΠΑ προκειμένου να δοκιμαστεί εργαστηριακά ώστε να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Π.Α. Σε αυτή την αρχική περίοδο θα γίνουν και οι παραγγελίες για τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα νέα αεροσκάφη.
Η ανάγκη για αναβάθμιση των F-16 είναι παλαιά (η απόφαση εκκρεμεί από το 2009) και, όπως έχει συμβεί και με άλλα οπλικά συστήματα, βρίσκεται ήδη στα χρονικά όρια της χρησιμότητάς της.
Αν μέρος του στόλου των F-16 δεν αναβαθμιστεί, οι παλαιότερες διαμορφώσεις θα απαξιωθούν σταδιακά, με βασικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση έναντι της Τουρκίας.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση, η αναλογία δυνάμεων το 2025 θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με σήμερα (122 έναντι 235), με τη διαφορά ότι η Τουρκία θα έχει εντάξει στον στόλο της και μαχητικά πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Το 2025 θεωρείται γενικά έτος καμπής, καθώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει και τι ακριβώς θα κάνει με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
Worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης