Αναλύσεις

H επόμενη μέρα για Attica Group και Γκριμάλντι μετά την πώληση της Hellenic Seaways

H επόμενη μέρα για Attica Group και Γκριμάλντι μετά την πώληση της Hellenic Seaways
H Hellenic Seaways θα καταστεί κυρίαρχη ακτοπλοϊκή στην αγορά του Κεντρικού και βόρειου Αιγαίου
Μπορεί τους προηγούμενους μήνες οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι να κατέβαλλε προσπάθειες για την απόκτηση της Hellenic Seaways, εντούτοις το τελευταίο διάστημα τα σχέδια άλλαξαν όπως αποκάλυψε πρώτο το bankingnews.
Έτσι, σε συμφωνία για την εξαγορά του 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways που κατέχουν οι Mινωικές Γραμμές (θυγατρική του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι) κατέληξε η Attica Group.
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά των μετόχων ένατι 78,5 εκατ. ευρώ αλλά και την αγορά του πλοίου SuperFast XII της Attica Group στη Minoan για 74, 5 εκατ. ευρώ και την πώληση του HighSpeed 7 της Attica Group στη Minoan έναντι 25 εκατ. ευρώ.
H Attica Group που λειτουργεί τις γραμμές Blue Star και Super Fast Ferries έχει ήδη συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 50,3% που αυτή και μπλοκ μικρομετόχων κατείχαν στη Hellenic Seaways.
Με τον τρόπο αυτό, και εφόσον η συμφωνία προχωρήσει και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η Attica Group θα ελέγχει σχεδόν το 99% της Hellenic Seaways και θα καταστεί κυρίαρχη ακτοπλοϊκή στην αγορά του Κεντρικού και βόρειου Αιγαίου.
Τι οδήγησε όμως τον Όμιλο Γκριμάλντι στην αλλαγή πλεύσης σχετικά με την πλήρη απόκτηση της Hellenic Seaways. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, εντούτοις παράγοντες της αγοράς, τόνιζουν ότι έχει να κάνει με την αλλαγή σχεδίων αναφορικά με την επέκταση του ιταλικού Ομίλου στο Αιγαίο.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε και ομάδα μικρομετόχων που επιχειρούσε να συνασπίσει ικανό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να αποτρέψει την επέκταση στο Αιγαίο του του ιταλικού.
Σήμερα η Attica Συμμετοχών δραστηριοποιείται στις γραμμές της Αδριατικής με 3 πλοία και στην Ελλάδα με 9 πλοία. Ειδικότερα, με τα πλοία Superfast XI, Superfast I και Superfast II εξυπηρετεί τις γραμμές Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Μπάρι σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ. Στο εσωτερικό δραστηριοποιείται με την Blue Star Ferries με εννέα πλοία στις γραμμές Πειραιάς - Κυκλάδες, Πειραιάς - Δωδεκάνησα, Πειραιάς - Κρήτη σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ και Πειραιάς - Νησιά ΒΑ Αιγαίου. Το 2016 μαζί με την τράπεζα του Μαρόκου BMCE ίδρυσε joint venture, με την επωνυμία Africa Morocco Links (AML) για τη δρομολόγηση δύο πλοίων στη γραμμή Μαρόκο - Ισπανία.
Το 2016 ο κύκλος εργασιών της Αttica Συμμετοχών διαμορφώθηκε σε 268,61 εκατ. ευρώ από 277,63 εκατ. το 2015. Το 68% του τζίρου προήλθε από τις γραμμές εσωτερικού και το 32% από τις γραμμές της Αδριατικής. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) υποχώρησαν στα 70,03 εκατ. ευρώ από 80,7 εκατ. ευρώ το 2015 και τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 20,25 εκατ. ευρώ από 33,18 εκατ. ευρώ το 2015.
Η HSW δραστηριοποιείται με 20 πλοία στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Σποράδων και του Σαρωνικού.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2016 στα 131,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2015, τα κέρδη ebitda υποχώρησαν κατά 6,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, στα 18 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ το 2015.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης