Αναλύσεις

Με ποιό τρόπο οι περιορισμοί της ΡΑΕ στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν στα ύψη την τιμή της MWh

Με ποιό τρόπο οι περιορισμοί της ΡΑΕ στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν στα ύψη την τιμή της MWh
Στις 13 ώρες της διαδικασίας υποβλήθηκαν συνολικά 5.189 προσφορές
Το … μαρτύριο της σταγόνας επέλεξαν οι 19 συμμετέχοντας στη δημοπρασία ΝΟΜΕ για τις 718 MWh, για τις οποίες … χύθηκε αρκετός ιδρώτας, ενώ απαιτήθηκαν περίπου 13 ώρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Το σημαντικό της διαδικασίας με βάση το αποτέλεσμα ήταν ότι η αγορά της ενέργειας εισήλθε σε πιο ακριβά μονοπάτια, καθώς η τιμή των ΝΟΜΕ από τα 32,05 ευρώ ανά MWh και εκτοξεύθηκε στα 45,25 ευρώ.
Έτσι, η τιμή του ρεύματος για τους ιδιώτες παρόχους είναι πλέον ακριβότερη.
Οι 19 συμμετέχοντες έπαιξαν ουσιαστικά το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, αφού δεν εμφανίσθηκε ο παίχτης - «ηγέτης» που θα τελείωνε το παιχνίδι και έτσι  οι προσφορές - δηλαδή τα πονταρίσματα - αυξάνονταν μόλις κατά 0,0025.
Συνολικά υποβλήθηκαν 5.189 προσφορές!
Πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία για τους συμμετέχοντες που επιθυμούσαν να αγοράζουν ποσότητες ρεύματος σε πολύ καλές τιμές.
Όμως ο ανταγωνισμός και η πίεση για την εξασφάλιση των ποσοτήτων ενέργειας οδήγησε στην αύξηση της τιμής, εξέλιξη που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα της αγοράς.
Αξιόπιστη πηγή ανέφερε στο worldenergynews.gr ότι δεν υπήρχε παρέμβαση για να κλείσει η τιμή της δημοπρασίας και ό,τι συνέβη ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά των κινήσεων των 19 συμμετεχόντων.
Η διαδικασία έγινε όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία και τηρήθηκε με … θρησκευτική ευλάβεια, ενώ δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.
Η παράταση τoυ χρόνου ολοκλήρωση της διαδικασίας προήλθε από τις πολλές προσφορές και οι διαφορές των τιμών ήταν στα 0,005 του ευρώ.   

Ο ρόλος των περιορισμών που θεσπίστηκαν

Στελέχη των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας επιρρίπτουν την ευθύνη για την άνοδο της τιμής του ρεύματος στα ΝΟΜΕ στον ΛΑΓΗΕ, υποστηρίζοντας πως άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού έχοντας εισηγηθεί τον αποκλεισμό των παρόχων από τις δημοπρασίες όταν οι ποσότητες που αγοράζουν δεν φθάνουν στους καταναλωτές.
Τελικά η ΡΑΕ αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουν το 70% της ποσότητας που αγοράζουν στους καταναλωτές με σκοπό την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς έναντι της ΔΕΗ.
Oι ιδιώτες πάροχοι είχαν μεγαλύτερες ανάγκες σε MW από αυτές που βγήκαν σε δημοπρασία, αν και αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Εκτιμάται πως οι ανάγκες των παρόχων ξεπέρασαν τα 900 MW, ενώ στη δημοπρασία προσφέρθηκαν 718 MW.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες πιθανόν ζήτησαν παραπάνω ποσότητες, καθώς θεώρησαν ως δεδομένο ότι λόγω των περιορισμών που τέθηκαν δεν θα μπουν στην επόμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου.  
Σημειώνεται πως ορισμένες από αυτές τις εταιρίες συμμετέχουν κυρίως στη δευτερογενή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αγοράζουν, λοιπόν, φθηνά από τα ΝΟΜΕ και πωλούν τις επιπλέον ποσότητες ρεύματος σε αυτόν που τις χρειάζεται στη συνέχεια.
Κάποιοι είτε το θέλουν είτε όχι γίνονται μεταπράτες της αγοράς ενέργειας με την προσδοκία να πουλήσουν ποσότητες ρεύματος σε υψηλότερες τιμές από αυτές που οι ίδιοι τις αγόρασαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δευτερογενή αγορά έχει εμφανίσει τιμές πώλησης ή αγοράς έως 8 ευρώ υψηλότερες από την τιμή απόκτησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Έτσι προκύπτει ένα εύκολο και γρήγορο κέρδος για τον πωλητή.
Επισημαίνεται πως ο κάτοχος ποσοτήτων ενέργειας που δεν χρειάζεται είναι υποχρεωμένος να τις πουλήσει, διότι σε άλλη περίπτωση θα λάβει πρόστιμο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σημειώνεται, τέλος, πως η δευτερογενή αγορά ρεύματος βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ, η οποία σύντομα θα έχει βγάλει συμπεράσματα για τη λειτουργία της.   

Nίκος Θεοδωρόπουλος
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης