Αναλύσεις

Κοτζιάς: Λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ στο πρώτο μισό του 2018

Κοτζιάς: Λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ στο πρώτο μισό του 2018
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο ότι η Ελλάδα θέλει να την καταστρέψει, λέγοντας ότι προσωπικά αναγνωρίζει την μεγάλη σημασία και τον στρατηγικό ρόλο της ΠΓΔΜ.
Η επίλυση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης καθώς στη συνέχεια και στιςδύο χώρες θα ξεκινίσουν προεκλογικές εκστρατείες και οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Επαναβεβαίωσε ότι στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει ευρεία συμφωνία που δεν θα ορίζει μόνο την ονομασία αλλά επίσης τη χρήση της και τα παράγωγά της. Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που δεν είναι μεν τα σημαντικότερα αλλά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, όπως ο εθνικός προσδιορισμός προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να μιλήσει για ονομασίες που έχουν προταθεί ή να διευκρινίσει εάν θα φέρουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξεκαθάρισε όμως ότι επιδιώκει έναν συμβιβασμό που «δεν θα έχει νικητές και ηττημένους» και θα αντέξει στο χρόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών  τόνισε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο ότι η Ελλάδα θέλει να την καταστρέψει, λέγοντας ότι προσωπικά αναγνωρίζει την μεγάλη σημασία και τον στρατηγικό ρόλο της ΠΓΔΜ.
Συνάμα όμως, υπογράμμισε ότι τα Σκόπια πρέπει να κινηθούν μακριά από τον αλυτρωτισμό που χαρακτήριζε την εποχή του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι – ειδικά στα βιβλία του εκπαιδευτικού συστήματος – καθώς αυτή η νοοτροπία αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στη συνεννόηση.
Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε εκ νέου τον ξένο παράγοντα ότι επηρέασε αρνητικά τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ επί πρωθυπουργίας Γκρουέφσκι, καθώς έδωσε στον σκοπιανό ηγέτη την εντύπωση ότι θα μπορούσε να αγνοήσει τις ελληνικές ενστάσεις.
Στη συνέχεια, είπε ο ΥΠΕΞ, ο κ. Γκρουέφσκι προσηλύτισε στον αλυτρωτισμό τη νέα γενιά, μετατρέποντας ένα πρόβλημα γεωγραφίας σε πρόβλημα εθνικού χαρακτήρα.
Αντίθετα, είπε, η νέα κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να είναι πιο ανοιχτή σε συμβιβασμό και συνεννοήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης