Αναλύσεις

Γερμανικές πηγές: Φεβρουάριο 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση, το χρέος δεν θα κλείσει το 2018...αιτία να αποχωρήσει το ΔΝΤ

Γερμανικές πηγές: Φεβρουάριο 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση, το χρέος δεν θα κλείσει το 2018...αιτία να αποχωρήσει το ΔΝΤ
Τον Φεβρουάριο του 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών
«Η 3η ελληνική αξιολόγηση θα κλείσει μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης που προσδιορίζεται Ιανουάριο 2018.
Υπό αυτό το πρίσμα η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο 2018 και θα ακολουθήσει και μια 4η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει άμεσα τον Απρίλιο του 2018.  
Υπάρχει μια σκέψη να υπάρξει σύμπτυξη όλων αξιολογήσεων που έχουν απομείνει αλλά μια τέτοια απόφαση μπορεί να λάβει μόνο η γερμανική κυβέρνηση.

Εάν τελειώσει το τρίτο Μνημόνιο και η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει τι θα συμβεί;

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν τελειώσει τον Αύγουστο του 2018 και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση που θα τρέχει εκείνη την περίοδο….
Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια και για το θέμα αυτό»
Σε ερώτηση εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση που θα τρέχει εκείνη την περίοδο δηλαδή Καλοκαίρι 2018 εάν θα υπάρξει άτυπη παράταση του μνημονίου ή εάν εξεταστεί μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL;
«Εάν τρέχει το Καλοκαίρι του 2018 αξιολόγηση που δεν έχει κλείσει δεν θα υπάρξει άτυπη παράταση του 3ου προγράμματος στήριξης αλλά θα αναζητηθεί η λύση της νέας πιστωτικής γραμμής μιας ECCL»

Με ECCL πιστωτική γραμμή ΔΕΝ θα εξεταστεί το χρέος το 2018 αλλά στο τέλος 2019

Το χρέος και το ΔΝΤ θα «πακεταριστούν» γιατί έχει συμφωνηθεί ότι εάν υπάρξει ECCL πιστωτική γραμμή δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Καλοκαίρι 2018 αλλά στην λήξη της νέας πιστωτικής γραμμής π.χ. μετά από 1,5 χρόνια τέλη 2019.
Πάντως η ίδια πηγή επαναλαμβάνει ότι η μείωση των επιτοκίων EFSF δεν είναι απαραίτητη ενέργεια όταν η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές 4,625% στην 5ετία.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.

Το ΔΝΤ με αφορμή το χρέος θα αποχωρήσει

Ως προς το ΔΝΤ όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα αποχωρήσει, άπαξ και το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει…
Ίσως διατηρήσει ένα συμβολικό ρόλο στην επιτροπεία της Ελλάδος αλλά δεν θα έχει ενεργεί παρουσία όπως στο παρελθόν.
Κατά ορισμένες πηγές επειδή δεν θα διευθετηθεί το χρέος το 2018, το ΔΝΤ θα βρει μια άριστη αφορμή – ευκαιρία να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ έχει πλήρως αποπληρωθεί από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα – την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 11,6 δισεκ. -


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης