Αναλύσεις

Συμφωνία κυβέρνησης θεσμών για το πλεόνασμα του 2017 - «Κλειδώνει» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Συμφωνία κυβέρνησης θεσμών για το πλεόνασμα του 2017 - «Κλειδώνει» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά  1,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το στόχο των 1,2 δισ. που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες
Στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλείονα του 2017 θα ξεπεράσει το μνημονιακό στόχο του  1,75% και σε κάθε περίπτωση θα είναι παραπάνω από 2,21% του ΑΕΠ,  φέρεται να συμφωνήσαν κυβέρνηση και δανειστές στην πρώτη συνάντηση που είχαν για τα δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη (26/10) θα υπάρξει νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών  για να συμφωνηθεί και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018.
 Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά  1,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το στόχο των 1,2 δισ. που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.
Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα φαίνεται να εξασφαλίσει την υποδόση των 800 εκατ. που σχετίζεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα συζητηθεί σε επίπεδο EuroWorking Group αλλά και στο δ.σ του ESM την Πέμπτη (26/10).  

Στην ατζέντα του ESM στη συνεδρίαση στις 26/11 η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 26 Οκτωβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε ο ESM.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, "Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM  θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Μία ικανοποιητική αποτίμηση με βάση τους όρους του γ' πακέτου δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο ούτως ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομείναντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης επίσης προορίζονται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα.
Στις 7 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της γ' δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ., καθώς και την αποδέσμευση 7,7 δισ. για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Στις 5 Ιουλίου 2017 το Ανώτατο Συμβούλιο ενέκρινε τη συμπληρωματική συμφωνία με την Ελλάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM".



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης