Αναλύσεις

Τα διεθνή ΜΜΕ για την συνάντηση Τσίπρα – Trump

Τα διεθνή ΜΜΕ για την συνάντηση Τσίπρα – Trump
Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.
Το Γαλλικό πρακτορείο σημειώνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε διά μακρών την «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg μεταδίδει πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον Aμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο.
Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στην διαδικτυακή του έκδοση στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο.
Με τον τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί «κακού» στο παρελθόν», δημοσίευμα στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε αναφερθεί το 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την έκφραση «το κακό», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».
Το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο καταγράφεται στις αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ.
«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον. «Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει επιτύχει πρόοδο. Η Ελλάδα κάνει «καταπληκτική δουλειά», είπε ο Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι και το ΔΝΤ πιστοποίησε ότι η Ελλάδα πέτυχε ή ακόμη και ξεπέρασε τους στόχους ανάπτυξης.
Εκτενές ρεπορτάζ, με βάση τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων ειδήσεων, από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει η DW και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα».
Σύντομο ρεπορτάζ από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον φιλοξενείται ακόμη στον ιστότοπο του ιδιωτικού ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού ntv, ενώ αναπαραγωγή τηλεγραφημάτων από την Ουάσιγκτον γίνεται και από την Stuttgarter Zeitung.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης