Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου για προστασία ευάλωτων καταναλωτών - καταβολή εγγύησης

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου για προστασία ευάλωτων καταναλωτών - καταβολή εγγύησης
Η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 40 ημερών, ενώ θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των οφειλών
Η αγορά φυσικού αερίου απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για τους οικιακούς καταναλωτές και οι προετοιμασίες για τη λειτουργία της εντείνονται απ’ όλες τις πλευρές.
Νέες εταιρίες προμήθειας αερίου δημιουργούνται, οι υφιστάμενες καταστρώνουν την πολική τους και προετοιμάζονται για να προσφέρουν συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού λαμβάνουν και άδειες προμήθειας αερίου ενώ ΡΑΕ διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της νέας αγοράς.
Εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων η ΡΑΕ έδωσε χθες (17/10) σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου, τον Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες.
Μέσω του νέου Κώδικα ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Προμηθευτών και των Πελατών, τόσο κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης της μεταξύ τους σύμβασης, όσο και κατά την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Ο κώδικας προβλέπει τρεις κατηγορίες καταναλωτών με κριτήριο το σκοπό τελικής χρήσης του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα οι καταναλωτές κατατάσσονται σε Βιομηχανικούς, Μη Βιομηχανικούς και Ηλεκτροπαραγωγούς.
Στην κατηγορία των Μη Βιομηχανικών κατατάσσονται οι οικιακοί, οι εμπορικοί και οι μεγάλοι εμπορικοί πελάτες.
Σε υποκατηγορίες των βασικών κατηγοριών εντάσσονται και οι πελάτες που προμηθεύονται φυσικό αέριο για συμπαραγωγή και κλιματισμό.
Με βάση τον Κώδικα οι προμηθευτές υποχρεούνται να κοινοποιούν στη ΡΑΕ τα τιμολόγια προμήθειας για κάθε κατηγορία πελατών καθώς και κάθε τροποποίηση τους ενώ για τους ηλεκτροπαραγωγούς, βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς πελάτες που δεν περιλαμβάνονται σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες πελατών, προβλέπεται ότι είναι δυνατόν να προσφέρονται χρεώσεις προμήθειας προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά κατανάλωσης της εγκατάστασης του πελάτη και τις υπηρεσίες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Καταβολή εγγύησης από τους καταναλωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των καταναλωτών προβλέπεται ότι ο προμηθευτής μπορεί να ζητά εγγύηση κατά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας, για την εξασφάλιση, μελλοντικών οφειλών.
Το ποσό της εγγύησης μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια ισχύος της σύμβασης, σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική απόκλιση των λογαριασμών κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με το εκτιμώμενο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της εγγύησης ή σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης καθυστέρησης του πελάτη στην εξόφληση των λογαριασμών του.
Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας από τον προμηθευτή λόγω μη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό της εγγύησης καταπίπτει υπέρ του προμηθευτή και συμψηφίζεται με το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης προμήθειας, κατόπιν καταγγελίας ή αυτόματα, το ποσό της εγγύησης συμψηφίζεται με το πληρωτέο ποσό του τελευταίου εκκαθαριστικού λογαριασμού κατανάλωσης έως το χρόνο διακοπής της τροφοδοσίας.
Για τους οικιακούς πελάτες προβλέπεται ότι η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας είναι ένα έτος.  
Ο προμηθευτής δεν μπορεί να απαιτήσει από τον οικιακό πελάτη την καταβολή εγγύησης που να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό δύο διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης, ή κατ’ εξαίρεση το ποσό τριών διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης για πελάτες για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορές αίτηση απενεργοποίησης μετρητή κατανάλωσης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη διάρκεια των  δώδεκα τελευταίων μηνών.
Ο λογαριασμός κατανάλωσης εκδίδεται περιοδικά και ανά τέσσερις μήνες κατά ανώτατο όριο, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα τιμολόγησης του προμηθευτή και πρέπει να εκκαθαρίζεται βάσει πιστοποιημένης από τον αρμόδιο Διαχειριστή καταμετρούμενης κατανάλωσης  κατ’ ελάχιστο μια φορά το χρόνο.

Μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές 

Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τους ευάλωτους πελάτες.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού κατανάλωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από 40 ημέρες και ότι ο προμηθευτής υποχρεούται να παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης του λογαριασμού, καθώς και των παλαιότερων οφειλών.
Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για το φυσικό αέριο του ευάλωτου πελάτη.
Ο προμηθευτής δεν μπορεί να ζητήσει απενεργοποίηση μετρητή κατανάλωσης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή να καταγγείλει τη σύμβαση ευάλωτων πελατών για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών όπως αυτοί που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς και αυτούς με σοβαρά  προβλήματα υγείας, ο προμηθευτής δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι (6) διαδοχικών λογαριασμών και εφόσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία  ενημερώνει τον πελάτη για τη δυνατότητα διακανονισμού πληρωμής των  οφειλών του.
Η εξυπηρέτηση των ευάλωτων πελατών πραγματοποιείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Ο προμηθευτής λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων πελατών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης