Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων στους πλειστηριασμούς

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων στους πλειστηριασμούς
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα με τριπλό στόχο
Η μεγάλη ανησυχία των τραπεζιτών ήταν η αποτίμηση των collaterals των εγγυήσεων κυρίως ακινήτων....στα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Η ανησυχία ήταν τριπλή.
1)Εάν πουλήσουν μαζικά ακίνητα ελλείψει πραγματικού ενδιαφέροντος οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν οπότε θα επηρεαστεί η αξία των δανείων αρνητικά.
2)Υπήρχε ο κίνδυνος εάν πέσουν οι τιμές να αποτιμήσει τις εξασφαλίσεις – collaterals η ΕΚΤ με δυσμενή τρόπο προκαλώντας πρόσθετη κεφαλαιακή ζημία στις ελληνικές τράπεζες.
3)Μεγάλη πίεση στις τιμές των ακινήτων θα οδηγούσε σε νέες πρόσθετες προβλέψεις τις ελληνικές τράπεζες που αυτό θα μεταφραζόταν σε νέες ζημίες.
Η λύση βρέθηκε και θα είναι κοινής στρατηγικής και τακτικής από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες το 2018 θα βγάλουν προς πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα ενώ το στοκ των ακινήτων πλησιάζει τα 15.000 που θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό.
Ως γνωστό οι τράπεζες από αρχές Δεκεμβρίου 2017 ξεκινάνε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Το βασικό ζήτημα λοιπόν είναι το εξής.
Πως οι τράπεζες θα προστατέψουν τους ισολογισμούς τους από μια βέβαιη μείωση των τιμών των ακινήτων καθώς σε μια τόσο προβληματική αγορά ακινήτων πώληση σε μια χρονιά 5.000 πάσης φύσεως ακινήτων σε συνδυασμό με τις πωλήσεις που σημειώνονται εκτός πλειστηριασμών θα ρίξει βίαια τις τιμές…

Ποια είναι η λύση;

Η λύση που έχει βρεθεί και η οποία με βάση έγκυρες πληροφορίες θα αποτελέσει κοινή στρατηγική των τραπεζών είναι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα εμφανίζονται οι ίδιες οι τράπεζες και θα βάζουν τιμές στο ύψος που έχουν περαστεί τα ακίνητα αυτά στα λογιστικά τους βιβλία.
Εκτιμάται ότι το 75% έως 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα αγοράζονται από τις τράπεζες.
Εάν το 2018 βγουν προς πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα τα 3.750 θα μπορούσαν να αγοραστούν από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν το προβληματικό δάνειο με ακίνητο και αυτό θα το παρουσιάσουν ως καλύτερη εξασφάλιση έναντι ενός επισφαλούς δανείου.

Πηγή:Βankingnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης