Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup: Πιστωτές και Ελλάδα θα συμβιβαστούν - Ευκολότερη η 3η αξιολόγηση

Citigroup: Πιστωτές και Ελλάδα θα συμβιβαστούν - Ευκολότερη η 3η αξιολόγηση
Η τρίτη αξιολόγηση πλησιάζει και φαίνεται ελαφρώς ευκολότερη από τις προηγούμενες
Στις διαψεύσεις των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί πρόσθετης λιτότητας στην Ελλάδα το 2018 στέκεται στο σημερινό της σχόλιο η Citigroup, η οποία διαβλέπει ότι υπάρχει πολιτική προθυμία προκειμένου να "απογαλακτιστεί" (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) η χώρα από την στήριξη των επίσημων πιστωτών της.
Η Citigroup υπενθυμίζει ότι ο Poul Thomsen δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει μεγαλύτερη λιτότητα από την Ελλάδα το 2018, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,2% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα συμφώνησε με τους ευρωπαίους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM για στόχο στο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, από 1,75% το 2017.
Ο Thomsen χαιρέτισε επίσης τη στάση της ΕΚΤ να διεξάγει stress test στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018, χωρίς να υπάρξει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όπως πρότεινε στο παρελθόν το ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν οι συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Αθήνα θα επιδιώξει συμφωνία ανακούφισης του χρέους με τους ευρωπαίους πιστωτές της τον Φεβρουάριο, και όχι κατά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με τη Cigiroup, η τρίτη αξιολόγηση πλησιάζει και φαίνεται ελαφρώς ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, ειδικά τα μέτρα λιτότητας, έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι και η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, αλλά η πολιτική προθυμία να απογαλακτιστεί η Ελλάδα από την επίσημη χρηματοδότηση είναι ισχυρή σε όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων και αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για συμβιβασμούς, αναφέρει η Citigroup.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης