Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα ενεργειακά projects που θα εξεταστούν κατά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ - Οι αμερικανικές εταιρίες που διερευνούν

Τα ενεργειακά projects που θα εξεταστούν κατά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ - Οι αμερικανικές εταιρίες που διερευνούν
Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα έχει αρχίσει, μετά από πολλά χρόνια, να προσελκύει το ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων που εξετάζουν την προοπτική επενδύσεων και συνεργασιών
Κεντρικό ρόλο στις επαφές και συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ θα έχει ο ενεργειακός τομέας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την καθοριστική και βαρύνουσα σημασία που έχει πλέον αυτός στη διαμόρφωση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.  
Οι ΗΠΑ δείχνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο για τα ενεργειακά projects που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όσο και για όσα σχεδιάζονται για το μέλλον, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη διαφοροποίηση σε ότι αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός Tap, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, αλλά και το έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν projects – κλειδιά για την επίτευξη των στόχων των ΗΠΑ, οι οποίες μετά από πολλά χρόνια εκδηλώνουν ξανά επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραμονές του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, η κρατική εταιρία ΔΕΠΑ έκανε γνωστή την απόφασή της να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG για την διετία 2018 - 2020.

Αμερικάνικο shale gas και πετρέλαιο στην Ελλάδα 

Οι ΗΠΑ αναζητούν νέες αγορές για την διοχέτευση της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas) και σύμφωνα με πληροφορίες δύο αμερικανικές εταιρίες και συγκεκριμένα η Tellurian Energy και η Cheniere βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ προκειμένου να της προμηθεύσουν προϊόντα.
Η Cheniere είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμερικανικού LNG με εξαγωγές μέχρι σήμερα πάνω από 10 φορτία 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε 20 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα.
Η εταιρία έχει δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον τόσο για τη χρήση της Ρεβυθούσας όσο και του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ για την εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων LNG.
H δεύτερη εταιρία, Tellurian Energy φέρεται επίσης να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να διενεργήσει η ΔΕΠΑ.
Παράλληλα, εξετάζει την προοπτική συμμετοχής – είτε άμεσης είτε έμμεσης – στο έργο του σταθμού της Αλεξανδρούπολης.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Tellurian Energy δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere κ. Charif Souki, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του είχε διαπραγματευθεί την είσοδο της Cheniere στο εν λόγω project χωρίς ωστόσο το σχέδιό του να τελεσφορήσει.
Πέραν όμως του φυσικού αερίου, η ελληνική αγορά φέρεται να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τις πρώτες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil), όπως άλλωστε είχε αναφέρει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το World Energy News.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με traders για να εισάγουν για πρώτη φορά σχιστολιθικό αμερικανικό αργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στα ΕΛΠΕ από την Ολλανδική Trafigura, η οποία εμπορεύεται πετρέλαιο από το τερματικό Corpus Cristi στο Τέξας.
Την πρόταση εξετάζει ήδη η διοίκηση του Ομίλου και σύντομα αναμένεται να λάβει σχετική απόφαση.

Δολάρια σε ηλεκτροπαραγωγή και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ενδιαφέρον για επενδύσεις από αμερικανικής πλευράς φαίνεται να παρουσιάζει και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  
Μάλιστα, ενόψει του market test για την πώληση λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης έχουν προβεί εσχάτως σε δηλώσεις περί αμερικανικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία απόκτησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που θα εκποιηθούν.
Εκτιμάται πως στις συζητήσεις που θα γίνουν στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό θα τεθεί και το ενδεχόμενο επενδύσεων από αμερικανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προοπτική που ενδεχομένως θα καθορίσει την έκβαση του market test για την πώληση λιγνιτικλων μονάδων.
Ασφαλώς, σημαντική είναι ήδη η παρουσία των Αμερικανών σε ότι αφορά στην έρευνα για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Ως γνωστόν, ο αμερικάνικος πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil συμμετέχει στην κοινοπραξία με τον όμιλο των ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total, διεκδικώντας την παραχώρηση της υποθαλάσσιας περιοχής Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά της Κρήτης για έρευνες.
Οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του σχετικού διαγωνισμού βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Ενέργειας και σύντομα αναμένεται να γίνει η προκήρυξή του.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης