Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η προοπτική αύξησης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων «τρομάζει» τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Η προοπτική αύξησης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων «τρομάζει» τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια
Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στην ΕΕ, το κόστος εκπομπής ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθεί στα 33 - 36 ευρώ/τόνο ως το 2030 έναντι των μόλις 5 ευρώ/τόνο που είναι σήμερα
Έντονη ανησυχία εκφράζεται από τα διυλιστήρια της Ευρώπης εν όψει της αύξησης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που ενδέχεται να επιφέρουν τα νέα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Fuels Europe, δηλαδή ο φορέας που εκπροσωπεί τα διυλιστήρια της ΕΕ, συμμετέχει στη «Συμμαχία για Δίκαια ETS», η οποία αποτελείται από 16 κλάδους της βιομηχανίας (τσιμέντα, γυαλί, χημικά, μέταλλα, χαρτί κλπ) και έχει εκδώσει μία σειρά από συστάσεις και προτάσεις προς τα αρμόδια  όργανα των Βρυξελλών, εν όψει του κύκλου διαβούλευσης του Οκτωβρίου με τους Ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους των χωρών – μελών, για την αλλαγή του συστήματος του ETS.
Στις 12 Οκτωβρίου οι αρμόδιοι της ΕΕ συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών για τη νέα μεταρρύθμιση στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ΕΤS).
Εν όψει αυτού οι ευρωπαϊκές εταιρίες διύλισης μάχονται μαζί με άλλους βιομηχανικούς κλάδους που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου για να μειώσουν την έκθεσή τους στην αναμενόμενη αύξηση του κόστους εκπομπής αερίων ρύπων.
Τα διυλιστήρια και άλλες βιομηχανίες όπως τα τσιμέντα, το γυαλί, το χαρτί, τα χημικά και οι βιομηχανίες μετάλλου, μέχρι σήμερα λαμβάνουν δωρεάν ένα μεγάλο μέρος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Τα δωρεάν δικαιώματα χορηγούνται καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι βιομηχανίες της Ευρώπης θα καταστούν μη ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα οδηγηθούν σε αποχώρηση από την ΕΕ, με σοβαρότατες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Λιγότερα τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων

Ωστόσο οι αλλαγές που προωθούνται στο ETS αναμένεται να μειώσουν τα δωρεάν δικαιώματα και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μείωση και πώς θα διαμορφωθεί η τιμή των ρύπων.
Αν και οι εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν στο μέλλον οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, κοινή συνισταμένη των περισσότερων προβλέψεων είναι ότι την ερχόμενη δεκαετία θα υπάρξει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Σύμφωνα με μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της BusinessEurope, του φορέα που εκπροσωπεί τις εργοδοτικές  οργανώσεις της ΕΕ, το κόστος εκπομπής ενός τόνου διοξειδίου του  άνθρακα μπορεί να αυξηθεί στα 33-36 ευρώ/τόνο ως το 2030 με βάση τις υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις, σε σχέση με το επίπεδο των 5 ευρώ/τόνο, στο οποίο κινούνται σήμερα οι τιμές.  
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα περίπου 100 διυλιστήρια που λειτουργούν σήμερα στην ΕΕ υπολογίστηκαν το 2016 σε σχεδόν 140 εκατ. τόνους.
Η «Συμμαχία για Δίκαια ETS» έχει ζητήσει η διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων να αυξηθεί από το 43% που προτείνει η Επιτροπή σε 48%.
Το Ευρωκοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να διπλασιάσουν, στο 24% ετησίως,  το ρυθμό απορρόφησης του πλεονάσματος των δικαιωμάτων από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς ρύπων (MSR).
Το MSR, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2019, έχει σχεδιαστεί  για την απορρόφηση του πλεονάσματος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, το οποίο αναμένεται να φθάσει στα 2,5 δισεκατομμύρια ως το τέλος της δεκαετίας.
Η λειτουργία του MSR αναμένεται να έχει «άμεσο αντίκτυπο από νωρίς» στις τιμές των δικαιωμάτων, επισημαίνει η Συμμαχία.
Οι  βιομηχανίες ζητούν να υπάρξει μία  βαλβίδα ασφαλείας στον νέο μηχανισμό που θα δημιουργηθεί από τα αδιάθετα δικαιώματα της  τρέχουσας περιόδου (2014-2020) και από αυτά που θα απορροφήσει το MSR.
Επίσης προτείνουν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Καινοτομίας για τις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα δικαιώματα που προορίζονται για δημοπράτηση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης