Αναλύσεις

3+1 εκλογικά σενάρια για τον Αλέξη Τσίπρα

3+1 εκλογικά σενάρια για τον Αλέξη Τσίπρα
Ta ενδεχόμενα που εξετάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού για τις εκλογές
Παρά το γεγονός ότι ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν εκλογές, στο Μαξίμου επεξεργάζονται 3 εναλλακτικά σενάρια που έχουν  να κάνουν με την επιτυχία ή αποτυχία της Αξιολόγησης.
Ιδανικό σενάριο για το Μαξίμου είναι με το πέρας της β αξιολόγησης για την οποία όλα δείχουν ότι θα απαιτηθεί και δεύτερο Eurogroup πλην αυτού της 5ης Δεκεμβρίου,να εξασφαλιστεί και οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους.
-Το πρώτο είναι να γίνουν εκλογές μετά τον Ιούνιο και αφού κλείσει η βουλή για το θερινό τμήμα. Κατά τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες ωφέλειες, αν ο κύκλος Αξιολόγηση- Χρέος – Βραχυπρόθεσμα Μέτρα έχει ολοκληρωθεί.
Θα αποφύγει έτσι περαιτέρω φθορά ενώ θα πασάρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την καυτή πατάτα του επερχόμενου Δ Μνημονίου που θα είναι μια πραγματικότητα.
Είτε ονομαστεί έτσι είτε αλλιώς θεωρείται αδύνατο η Ελλάδα να καλύψει μόνη της τις ανάγκες μετά το 2018 χωρίς καμία βοήθεια από την ευρωπαική πλευρά.
Αγνωστο επίσης ποιες θα είναι οι ανάγκες των τραπεζών.
-Μια αντίστοιχη κίνηση μπορεί να γίνει και εντός του Μαρτίου με στόχο μάλιστα να προληφθούν και οι εκλογές με λίστα.
Ο σχεδιασμός αυτός θα επιχειρήσει να κόψει την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να εξασφαλίσει στον Τσίπρα την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς με στόχο την δεξιά παρένθεση.
-Ένα τελευταίο σενάριο αν αποτύχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διαχειρίζονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του Αλέξη Τσίπρα για να προτείνει Οικουμενική Κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή θα επιχειρήσει να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με νέο αφήγημα για την ανάγκη συναίνεσης σε μείζονα θέματα.
Η κατάληξη σε εκλογές εκτιμάται ότι μπορεί να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό που με τα παρόντα δεδομένα συνίσταται στην μείωση της διαφοράς των γκάλοπ και αποτροπή της αυτοδυναμίας.
Ετσι ο Τσίπρας θα εμφανιστεί υπεύθυνος και δημοκρατικός ,έχοντας εξαντλήσει τα δικά του αποθέματα διαπραγματεύσεων.
Παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει η εξάντληση της τετραετίας το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε στο Bloomberg ότι δεν θα αποδεχτούμε αυτά που ζητά το ΔΝΤ για τα εργασιακά, αποδεικνύει ότι και στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης