Αναλύσεις

EuroWorking Group: Ενόχληση θεσμών για τις καθυστερήσεις στην 3η αξιολόγηση - Σε δύσκολη θέση ο Χουλιαράκης

EuroWorking Group: Ενόχληση θεσμών για τις καθυστερήσεις στην 3η αξιολόγηση - Σε δύσκολη θέση ο Χουλιαράκης
Το κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα βαρύ
Δύσκολη βραδιά είχε χθες (28/9) στο Euro Working Group (EWG) ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρότι δεν ευθύνεται για τις εκκρεμότητες τα «άκουσε» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της 3ης αξιολόγησης (ληξιπρόθεσμα χρέη, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εργασιακά, αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.ά).
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ήταν ιδιαίτερα βαρύ και συγκεκριμένα, όταν η ευρωομάδα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει νεότερα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Αθήνας.
Η «εικόνα» με τα χρέη και τις πληρωμές του Δημοσίου (πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου) που μετέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός δεν άρεσε στην ομάδα των «σκληρών» τεχνοκρατών της ευρωζώνης, που παρατήρησαν ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πρόοδο σε αυτό το ζήτημα, πλην όμως αυτή είναι μικρή.
Άλλωστε από τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι παρά τα 800 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Ιούλιο η χώρα για τον σκοπό αυτό (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM), μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι στιγμής στις τσέπες των δικαιούχων από τα 1,2 δισ. που πρέπει να δοθούν συνολικά.

Αγώνας δρόμου για την επόμενη δόση 

Η κυβέρνηση, για να αποφύγει ένα νέο θρίλερ με την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, θα πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου έως το τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά θα χάσει το «τσεκ» αυτών των χρημάτων, αφού για την εκταμίευση της απαιτείται νέα έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Απολογούμενος και για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρέθηκε χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου.
Οι δανειστές είχαν μείνει με τη δέσμευση της Αθήνας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και όχι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός.
Άλλα ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι του EWG ήταν η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000, πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο.
Στο μέτωπο των εργασιακών, αντιδράσεις συνάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης στο ζήτημα της μείωσης του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο, αλλά και για μια σειρά άλλες διατάξεις που υιοθέτησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ενοχλούν τους δανειστές.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης