Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η αύξηση των δαπανών της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο επέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματά της

Η αύξηση των δαπανών της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο επέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματά της
Η επιχείρηση υποστηρίζει πως αν δεν υπήρχαν οι επιβαρύνσεις για την κάλυψη του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ, τότε θα εμφάνιζε αυξημένα κέρδη προ φόρων κατά 25,6%
Οι επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 274,6 δις ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, είναι οι αιτίες της κακοδαιμονίας της ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 όπως περιγράφονται από τα ίδια τα στελέχη της επιχείρησης στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 έχουν αρνητικό πρόσημο.
Έτσι:
•    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΔΕΗ, (συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ έως τις 15/6), μειώθηκε κατά 6,8% και διαμορφώθηκε σε 2.484,3 εκατ. ευρώ έναντι 2.629,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
•    Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 53,3% και ανήλθαν σε 202,1 εκατ. ευρώ  έναντι 432,5 εκατ. ευρώ.
•    Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 43,4% και διαμορφώθηκαν σε 31,1 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
•    Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 78,9% και διαμορφώθηκαν σε 6,4 εκατ. ευρώ έναντι 30,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια τη ΔΕΗ εάν δεν υπήρχαν οι επιβαρύνσεις από τη χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ, το EBITDA του β’ τριμήνου 2017 θα ήταν 239 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 48,7 εκατ. ευρώ ή 25,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και το περιθώριο EBITDA θα ήταν 21,4% έναντι 15,2% πέρυσι.

Αύξηση εξαγωγών ρεύματος από ιδιώτες παρόχους

Όπως επισημαίνεται από τη ΔΕΗ η συνολική ζήτηση από τους εγχώριους καταναλωτές το εξάμηνο αυξήθηκε κατά 3,4% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Όμως η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, αυξήθηκε κατά 5,6%.
Αυτό σύμφωνα με τη ΔΕΗ οφείλεται στο γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν αυξημένες εξαγωγές από ιδιώτες μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω ελκυστικών τιμών των εκεί αγορών.
Σημειώνεται δε, η δυνατότητα εξαγωγής της ενέργειας που διατίθεται από τη ΔΕΗ, κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να αρθεί, ενώ φαίνεται ότι στην άποψη αυτή συνηγορεί και η ΡΑΕ.
Το όλο ζήτημα ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της Κομισιόν να απαγορεύσει τις εξαγωγές ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα νόθευε τον ανταγωνισμό.
Εξάλλου το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκε σε 51% έναντι 45% το πρώτο εξάμηνο του 2016.  
Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τη ΔΕΗ οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή της κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η παραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε 17,8% όταν η παραγωγή των τρίτων αυξήθηκε κατά 5,5%.
Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ρεύματος από τρίτους μειώθηκαν κατά 23,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς οι traders προτίμησαν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υψηλότερων τιμών.

Στη ΔΕΗ το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Έτσι όπως επισημαίνεται, το βάρος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το επωμίστηκε η ΔΕΗ, η οποία υποχρεώθηκε να λειτουργήσει τις μονάδες φυσικού αερίου Κομοτηνής και Λαυρίου IV με καύσιμο diesel.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δαπάνη για υγρά καύσιμα αυξήθηκε κατά  122,6 εκατ. ευρώ (61,4%), και οφείλεται, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά καθώς και στην κατανάλωση diesel για την λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου Κομοτηνής και Λαυρίου IV.
Επίσης αυξημένη ήταν και η δαπάνη για φυσικό αέριο κατά 72%, λόγω της σημαντικής αύξησης της παραγωγής από φυσικό αέριο για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, την οποία η ΔΕΗ αποδίδει στις αυξημένες εξαγωγές Τρίτων κατά 113,5%, καθώς και της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου κατά 17,9%.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τη χρέωση ΕΛΑΠΕ και τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αναφέρει ότι η δαπάνη για αγορές ενέργειας από το Σύστημα και το Δίκτυο αυξήθηκε κατά 26,6%, από  586,7 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2016 σε  742,9 εκατ., παρά τον μειωμένο όγκο αγορών ενέργειας κατά 24,8%, λόγω:
•    Της πρόσθετης επιβάρυνσης ύψους 170,3 εκατ. ευρώ από τη χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
•    Της σημαντικής αύξησης του μέσου όρου της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) σε  53,1 ευρώ/MWh από 42,5 ευρώ/MWh
•    Της καθαρής δαπάνης ύψους 34,3 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αρνητική επίπτωση από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ σε τιμές χαμηλότερες από την ΟΤΣ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης