Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ιδιαίτερα δυσμενές για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας – Δύσκολη η συνύπαρξη Schaeuble - FDP

Ιδιαίτερα δυσμενές για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας – Δύσκολη η συνύπαρξη Schaeuble - FDP
Λιγότεροι μετανάστες και περισσότερη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική είναι το μήνυμα των γερμανικών εκλογών
Το αποτέλεσμα των χθεσινών (24/9) γερμανικών εκλογών στέλνει μηνύματα προβληματισμού στην Ευρώπη και παράλληλα προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έφερε στην πρώτη θέση - αλλά αποδυναμωμένο - το CDU της Merkel με 33%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν ιστορική ήττα με ποσοστό μόλις 20,5%.
Νίκη έκπληξη στην 3η θέση πέτυχαν οι εθνικιστές AfD με ποσοστό 12,6%, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι Φιλελεύθεροι FDP που κατέλαβαν την 4η θέση με 10,7%.
Στην 5η θέση οι αριστεροί (9,2%) και στην 6η θέση με ποσοστό 8,9% οι Πράσινοι.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έχει μια μετάφραση για την Ευρώπη και στέλνει ένα ειδικό μήνυμα προς την Ελλάδα.
Η Γερμανία στηρίζει τις βασικές θέσεις της Merkel αλλά η περαιτέρω ένωση προβληματίζει τους Γερμανούς, ενώ η εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς – εθνικιστών αποδεικνύει ότι ειδικά στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οι πολίτες δεν στηρίζουν την πολιτική μετανάστευσης.
Λιγότεροι μετανάστες και περισσότερη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική είναι το μήνυμα των γερμανικών εκλογών.
Με τους φιλελεύθερους θα παγώσουν η προσπάθεια προς την ευρωπαική ολοκλήρωση και τα σχέδια για κοινό υπουργό οικονομικών, ενώ θα υπάρξουν εμπόδια και στην τραπεζική ένωση.
Για την Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις είναι μάλλον ιδιαίτερα δυσμενείς.
Η βαριά ήττα συντριβή των σοσιαλδημοκρατών του SPD δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς ο M.Schultz που ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας ήταν πολύ λίγος για να σηκώσει ανάστημα απέναντι στην Merkel, έχασε με χαοτική διαφορά.
Το μεγάλο στοίχημα ειδικά για την Ελλάδα που παραμένει στην χειρότερη θέση και έχει δεχθεί πολλές φορές τα γερμανικά πυρά…είναι το τελικό κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο για την Ελλάδα μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία.

Σενάριο 1: Κυβέρνηση CDU με Φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το CDU της Merkel θα συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους του FDP και τους πράσινους ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σε αυτό το σενάριο στην Γερμανία αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το SPD οι σοσιαλδημοκράτες.
Είναι γνωστές οι θέσεις των Φιλελευθέρων κατά της Ελλάδος και υπέρ του Grexit και εφόσον παραμείνει ο Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση έχει να προσβλέπει σε χειρότερες ημέρες.
Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση με τους Φιλελεύθερους στην κυβέρνηση..... η Ελλάδα να πάρει διευθέτηση του χρέους.
Ο ένας κυβερνητικός συνδυασμός είναι Merkel με φιλελεύθερους και πράσινους.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός αυτός θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση με CDU και SPD χωρίς τον Schultz

Υπάρχει όμως και ένα άλλο εναλλακτικό σενάριο.
Ο M.Schultz ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την Merkel στην κυβέρνηση.
Υπάρχει όμως πιθανότητα ο Schultz να παραιτηθεί μετά την βαριά ήττα και την παταγώδη αποτυχία και το SPD οι σοσιαλδημοκράτες να συγκυβερνήσουν με την Merkel.
Όμως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα.
1)Για να μπορέσει να σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση με καγκελάριο την Merkel θα περάσει πολύς χρόνος ίσως οδηγηθούμε έως τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε δεν μπορεί να κλείσει η 3η ελληνική αξιολόγηση έγκαιρα.
2)Με μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών εάν υπάρξει….η Εναλλακτική για την Γερμανία το AfD οι εθνικιστές θα καταστούν αξιωματική αντιπολίτευση που δεν το θέλουν πολλά κόμματα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δυσμενές και περίπλοκο και σίγουρα ο μεγάλος χαμένος θα είναι πάλι η Ελλάδα.
Και στην μια περίπτωση και στην άλλη που σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση είτε η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οργή των Φιλελευθέρων, είτε θα καθυστερήσει η συμφωνία για την νέα γερμανική κυβέρνηση που θα παγώσει προσωρινά την 3η αξιολόγηση.
Είναι προφανές ότι χωρίς γερμανική κυβέρνηση και γερμανό υπουργό οικονομικών η 3η ελληνική αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει.

Σενάριο 3: Αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και προκήρυξη εκ νέου βουλευτικών εκλογών

Το σενάριο της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης και προκήρυξης εκ νέου βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία μπορεί να εμφανίζει τις μικρότερες πιθανότητες αλλά δεν παύει να αναφέρεται στον γερμανικό τύπο. 

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης