Αναλύσεις

Σ. Φάμελλος: «Η ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη, αλλιώς δεν είναι ανάπτυξη»

Σ. Φάμελλος: «Η ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη, αλλιώς δεν είναι ανάπτυξη»
"Η επιχειρηματικότητα γίνεται πλέον με τους ίδιους κανόνες για όλους τους επιχειρηματίες" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας
Ερωτώμενος για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Ελληνικός Χρυσός ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ3 ότι "παρακολουθούμε μία επιχείρηση να εκβιάζει, είτε μέσω των εργαζόμενων, είτε ζητώντας μία πιο "συνεργάσιμη" κυβέρνηση. Ωστόσο, επιχειρηματικότητα δε γίνεται με δελτία τύπου, ούτε με εξώδικα σε υπουργούς.
Ζητήσαμε διαιτησία διότι έχουμε επιλέξει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Αυτές τις ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει ένα νέο εκβιασμό, μία νέα πίεση. Στην ελληνική κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι μία διαιτησία που γίνεται με διαφάνεια και στην οποία συμμετέχει και ανώτατος δικαστικός, εξασφαλίζει  ότι τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα, πάνω στο τραπέζι, χωρίς ειδικές συνθήκες αδειοδότησης για κάποιους. Κατά τα άλλα,  δεν νομίζω ότι η πολιτεία οφείλει να απαντά σε κάθε κίνηση τακτικής της Ελληνικός Χρυσός".
 Πρόσθεσε δε, ότι "η επιχειρηματικότητα γίνεται πλέον με τους ίδιους κανόνες για όλους τους επιχειρηματίες.
Το γεγονός αυτό έχει δώσει μεγάλη ώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα", ενώ σχολίασε ότι η παγκόσμια κοινότητα, ήδη από τη Διάσκεψη του Ρίο, το 1992, έχει καταλήξει και πολιτικά και επιστημονικά, ότι  η ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη.
Εάν δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι ανάπτυξη. Εάν λοιπόν κάποιος καταναλώσει τους φυσικούς πόρους, πρακτικά δεν θα έχει ούτε ανάπτυξη, ούτε ποιότητα ζωής, ούτε δημόσια υγεία. Συνεπώς, οι σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ "είναι αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές", εφόσον δεν λαμβάνουν υπόψη την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε όχι μόνο δεν πέτυχαν αύξηση των επενδύσεων, αλλά αποδόμησαν και την παραγωγή και την εργασία και το περιβάλλον.
 
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Αν. ΥΠΕΝ ερωτήθηκε και για την πορεία της απορρύπανσης στον Αργοσαρωνικό, απαντώντας  ότι η πρόοδος του έργου προχωρά με επάρκεια, όπως δήλωσαν και οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, εχθές από την παραλία του Αλίμου.
Σε κάθε περίπτωση, "έχουν περιοριστεί οι πετρελαιοκηλίδες και γίνεται η άντληση και η επεξεργασία των αποβλήτων, ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι εκεί από την πρώτη ημέρα του ατυχήματος και ελέγχουν, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις ως προς την περιβαλλοντική ευθύνη και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται".
 
Ως προς τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί εντός του  2017, στο επικείμενο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
"Ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί μία αρκετά ευαίσθητη λεκάνη, περιλαμβάνει πολλά και μεγάλα ποτάμια, ενώ διαθέτει σημαντική οικονομική παραγωγή, αφού εμπερικλείει το λιμάνι και τη βιομηχανική ζώνη.
Ο Ενιαίος Φορέας, εκτός των άλλων, θα συμβάλλει και στον έλεγχο των περιβαλλοντικών αδειών, ενώ θα προηγηθεί πριν τη θεσμοθέτησή του και ένας μήνας τοπικής δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις".  
 Τέλος, στο ζήτημα της εμφάνισης αγριόχοιρων στην περιαστική περιοχή του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι "δεν είναι οικολογική και φιλοζωική στάση να δίνουμε τροφή στα αγριογούρουνα στην αστική ζώνη, διότι έτσι τροφοδοτούμε το πρόβλημα". Διευκρίνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δε θα γίνει προσβάλλοντας τις συνθήκες και τους όρους προστασίας της άγριας ζωής, αφού αφορά υβρίδια και συζητάμε για την εκδίωξή τους από το δάσος του Σέιχ Σου για την ασφάλεια του πληθυσμού. Δεν μιλάμε για θανάτωση.
Ταυτόχρονα, συνεχίσουμε την παρακολούθηση των δράσεων προστασίας του αγριόχοιρου στην υπόλοιπη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αύξηση της κάρπωσης, ως μέσο διαχείρισης του υπερπληθυσμού, και η καταγραφή του πληθυσμού από τις δασικές υπηρεσίες", είπε χαρακτηριστικά.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης