Σαντορινιός (υφ. Ναυτιλίας): Κάνουμε και λάθη

Σαντορινιός (υφ. Ναυτιλίας): Κάνουμε και λάθη
Διέφυγαν περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών υποστήριξε ο υφυπουργός Ναυτιλίας
Την θέση ότι η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν όσο πιο άμεση μπορούσε να είναι για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό ύστερα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα διατύπωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαντορινιός υποστήριξε ότι το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν.
«Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς.
Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», είπε ο κ.Σαντορινιός, αναφέροντας πως σε αυτές τις επτά ώρες δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.
Όπως είπε, εκτιμάται ότι η διαρροή αφορά περίπου 300 τόνους πετρελαιοειδών.
«Έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο.
Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας» είπε ο κ.Σαντορινιός, ο οποίος ερωτηθείς γιατί βυθίστηκε το πλοίο σε συνθήκες νηνεμίας, ενώ ήταν αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».
«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δοθούν οι παρατάσεις των παραστατικών.
Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοα;
Όλα!
Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται.
Από την στιγμή που έγινε το ναυάγιο και γίνεται οικολογική καταστροφή, η εταιρία φέρει ευθύνη και έχει ασφαλιστεί γι' αυτή την ευθύνη», ανέφερε ο κ.Σαντορινιός.
Ερωτηθείς πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος ο κ.Σαντορινιός υποστήριξε ότι «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ».
Ο υφυπουργός τόνισε πως αν έγιναν λάθη, τα έκαναν από κοινού ο ίδιος με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι αναζητούνται οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.


www.worldenergynews.gr

panagiotis