Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Εκνευρισμός δανειστών και επενδυτών για αστοχία ΤΑΙΠΕΔ και καθυστερήσεις στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Εκνευρισμός δανειστών και επενδυτών για αστοχία ΤΑΙΠΕΔ και καθυστερήσεις στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ
Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος το πότε θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να οριστικοποιήσει τη short list των υποψηφίων αγοραστών
Δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ εκφράζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά και την νέα αναβολή της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την κατάρτιση της short list.
Μάλιστα, δεν έχει οριστεί ακόμη πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Ταμείου που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τους συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.  
«Όταν υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για την αξιολόγηση των τεχνικών κριτηρίων τι θα γίνει όταν θα χρειαστεί να αξιολογηθούν οι προφορές για την ανάδειξη πλειοδότη», είναι το εύλογο σχόλιο που διατυπώνεται από την πλευρά επενδυτών που η πρόκρισή τους για την επόμενη φάση του διαγωνισμού θεωρείται βέβαιη και δυσκολεύεται να κατανοήσει την δυστοκία του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού, κάτι που με βάση την προκήρυξη θα έπρεπε να γίνει από τις 26 Ιουλίου.
Η δυστοκία του ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται με το γεγονός ότι τους τυπικούς -τεχνικούς όρους της προκήρυξης πληρούν μόνο δύο από τα συνολικά έξι επενδυτικά σχήματα που προσήλθαν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 65% του ΔΕΣΦΑ, αφήνοντας απ’ έξω δύο ακόμη υποψηφίους που κατά τα άλλα διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν ρόλο στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΣΦΑ.
Αυτά είναι η κοινοπραξία του γαλλικού Διαχειριστή GRTgaz και του ρουμανικού Transgaz που είναι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου πιστοποιημένοι, αλλά όχι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι όπως απαιτεί η προκήρυξη, κριτήριο που εκ των υστέρων αμφισβητείται από κάποιες πλευρές ως προς την ορθότητά του, δεδομένου ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Τα επιχειρηματικά «προσόντα», όχι όμως και τα τυπικά της προκήρυξης, σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει και η αυστριαλινή εταιρία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited .
Η εταιρία, αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομής έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream AS (Σλοβακία) και Open Grid Europe Gmb.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Powerglobe (εταιρία συμβούλων από το Κατάρ) και η αμερικανική integrated Uility Services (INTUS), θεωρούνται οριστικά αποκλεισμένες.

Διαφορετικές εισηγήσεις για τους υποψήφιους αγοραστές

Και οι δύο  μέχρι σήμερα αναβολές του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για την κατάρτιση της short list συνδέονται αποκλειστικά με τις διαφορετικές εισηγήσεις που εκφράζονται για το κατά πόσο θα μπορούσαν να προκριθούν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι γαλλορουμανική κοινοπραξία και η αυστραλιανή επενδυτική εταιρία με μια διασταλτική ερμηνεία των όρων της προκήρυξης και την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων που θα υπήρχαν στην ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.
Και αυτό διότι θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγές από τους επενδυτές που θα αποκλειστούν, προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της  ιδιωτικοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση που ήδη έχει προκληθεί προβληματίζει και έχει προκαλέσει εκνευρισμό και δυσαρέσκεια στους επενδυτές και εκπέμπει παράλληλα ένα ακόμη αρνητικό σήμα για το επενδυτικό κλίμα στην χώρα, ενισχύοντας την γενικότερη αρνητική εικόνα μετά την υπόθεση των Σκουριών και του Ελληνικού.

Προβληματίζουν τα τέλη χρήσης δικτύου

Ένα ακόμη θέμα που προς το παρόν δεν αξιολογείται ως σημαντικό αλλά αναλόγως των χειρισμών μπορεί να προκαλέσει αδιέξοδα, απασχολεί τις εμπλεκόμενες πλευρές και αυτό συνδέεται με τα τέλη χρήσης του δικτύου και την ανάκτηση των 320 εκατ. ευρώ από παλαιότερα έτη που βάση νομοθετικής ρύθμισης ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να εισπράξει σε ορίζοντα 20ετίας και επιτόκιο 5%.
Οι επενδυτές έχουν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ανάκτησης σε ετήσια βάση, άσκηση που έχει ανατεθεί στη ΡΑΕ και η οποία θα παραδώσει το σχέδιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Το δεύτερο θέμα αφορά στα τέλη χρήσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ζητάνε από τώρα ρύθμιση για την περίοδο 2019-2022.
Η αβεβαιότητα για τους επενδυτές συνδέεται κυρίως με την απόδοση την απόδοση κεφαλαίων που αποτελεί βασική παράμετρο καθορισμού των τελών.
Σήμερα η απόδοση κινείται στα υψηλά επίπεδα 9,22% αφού όταν ορίστηκε η ΡΑΕ έλαβε υπόψη της και το υψηλό τότε country risk.
Οι υποψήφιοι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξει μείωση, αλλά θέλουν να ξέρουν σε ποια επίπεδα για να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Το έτερο αίτημα των επενδυτών για αναθεώρηση από τώρα των τελών χρήσης της περιόδου 2019-2022 δεν το συμμερίζονται στη ΡΑΕ.
Κύκλοι της αρμόδιας Αρχής επισημαίνουν ότι το καθεστώς τιμολόγησης πρέπει να είναι σταθερό σε τετραετή βάση όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί και επισημαίνουν ότι αυτό το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές.
Αντιθέτως η ΡΑΕ θέτει θέμα υπερανάκτησης εσόδων από το ΔΕΣΦΑ το 2017 λόγω της αυξημένης ζήτησης και εξετάζει τον συμψηφισμός τους με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ανακτήσει η εταιρία.
Τα παραπάνω έσοδα για το ΔΕΣΦΑ το 2017 από μια πρώτη εκτίμηση υπολογίζονται περί τα 50 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης