Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο Schaeuble θα αποφασίσει για τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες - Που οδηγεί η κόντρα ΔΝΤ και ΕΚΤ

Ο Schaeuble θα αποφασίσει για τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες - Που οδηγεί η κόντρα ΔΝΤ και ΕΚΤ
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται όχι τέλη του 2017 αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2018
Που οδηγεί η κόντρα ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και την ανάγκη για διεξαγωγή AQRs δηλαδή ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού στις τράπεζες;
Προφανώς θα διευρύνει το ρήγμα στις σχέσεις ΔΝΤ με ΕΕ και ευρωπαϊκών θεσμών εξέλιξη που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει το Ταμείο εκτός του ελληνικού προγράμματος.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται όχι τέλη του 2017 αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2018.
Το ζήτημα του χρέους και ειδικά των AQRs στις τράπεζες αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης της 3ης αξιολόγησης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ και Βρυξελλών.
Το ΔΝΤ θέλει AQRs, οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ δεν θέλουν να πραγματοποιηθούν AQRs στις τράπεζες.
Είναι πάντως αξιοπερίεργο πως η ΕΚΤ ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών τάσσεται κατά ενός ελέγχου που θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο κεφαλαιακά τις τράπεζες και θα ενισχύσει την  διαφάνεια και θα ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως αυτή η κόντρα ΔΝΤ και ΕΚΤ για τα AQRs δεν θα κριθεί σε κινήσεις τακτικής…αλλά στην τελική στάση που θα κρατήσει ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας μετά τις 24/9 μετά τις γερμανικές εκλογές….ο W. Schaeuble.
Η Γερμανία και ο Schaeuble θα αποφασίσουν εάν τελικώς υλοποιηθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Ο Schaeuble φέρεται να υποστηρίζει τους ελέγχους στις ελληνικές  τράπεζες αρκεί όμως οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το χρέος καθώς αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση.
Η Γερμανία πάντως ξεκάθαρα υποστηρίζει την ύπαρξη ECCL πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Η ECCL πιστωτική γραμμή θα χρηματοδοτηθεί με 10 έως 20 δισεκ. από το εναπομείναν κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου και θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης και ασφάλειας των δημοπρασιών ομολόγων που θα διενεργεί στο μέλλον το ελληνικό κράτος.

Σχέδιο ΔΝΤ να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση εάν δεν προχωρήσουν χρέος, AQRs στις τράπεζες με δέσμευση ΕΕ, ΕΚΤ

H Lagarde του ΔΝΤ που θα επισκεφθεί την Ελλάδα - μάλλον - 29/9/2017 θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ελλάδα και την ΕΕ για το χρέος και τα AQRs.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή το ΔΝΤ σχεδιάζει να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους ευρωπαίους, στην ΕΚΤ και στην ΕΕ τα εξής θέματα.
-Πως θα επιτρέψετε στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τον 8ετή κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων στήριξης τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να έχει επιλυθεί το χρέος;
-Πως θα επιτρέψετε στην Ελλάδα να βγει από τα προγράμματα στήριξης χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες σε μελλοντικές κρίσεις;
Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 δεν μπορεί να βγει από τα προγράμματα στήριξης ακόμη και εάν υπάρξει κάποιας μορφής διευθέτηση του χρέους, κοινώς αποδέχεται ότι είναι απαραίτητη η ECCL πιστωτική γραμμή.
Επίσης το ΔΝΤ και σε αυτό το θέμα θα φανεί απόλυτο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα πειράματα στις ελληνικές τράπεζες.
Από το τρίτο πρόγραμμα θα περισσέψουν κάποια κεφάλαια περίπου 30 δισεκ. και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μέρος αυτών θα πρέπει να συμφωνηθεί και να δεσμευθεί ως capital buffer στις ελληνικές τράπεζες για την νέα ανακεφαλαιοποίηση τους.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 10 δισεκ. ή και περισσότερα ώστε να αντιμετωπίσουν ριζικά και ουσιαστικά το βασικό πρόβλημα των NPLs και NPEs.
Για το ΔΝΤ τα AQRs δεν είναι απλά ένας δογματισμός ή ένα μέσο πίεσης προς την ΕΕ και την Γερμανία να διευθετήσει το χρέος.
Τα AQRs θα είναι η απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ελλάδος και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρεις και κεφαλαιακές επαρκείς όσο μπορεί να εμφανίζονται και σίγουρα είναι απροετοίμαστες σε μια νέα τραπεζική ή οικονομική κρίση.
Το ΔΝΤ ωστόσο αμφιταλαντεύεται εάν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα ύψους 12 δισεκ. με επιτόκιο 3,80% ή όχι;.
Εάν το ΔΝΤ προτείνει να αποπληρωθεί μέρος του δανείου ώστε να περισσέψουν κεφάλαια τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ και την ΕΕ.
Όπως έχει επισημανθεί εάν τελικώς πραγματοποιηθούν AQRs γιατί ΕΚΤ και SSM αλλά και η ΕΕ δεν τα θέλουν….τότε θα προκύψει ζημία λόγω AQRs, IFRs 9, TAR και stress tests περίπου 6 με 7 δισεκ. και θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης