Αναλύσεις

Eurogroup: Ξανά στο προσκήνιο η Ελλάδα μετά την καθίζηση των εσόδων - Τα θέματα που θα συζητηθούν

Eurogroup: Ξανά στο προσκήνιο η Ελλάδα μετά την καθίζηση των εσόδων - Τα θέματα που θα συζητηθούν
Μολονότι το σημερινό Eurogroup επρόκειτο κανονικά να ήταν εξαιρετικά σύντομο, τελικά οι εταίροι βρήκαν χρόνο για να συζητηθούν πολλά ζητήματα και να χαλάσουν το ήρεμο απόγευμα που θα ήθελε να περάσει ο Τσακαλώτος
Κεντρική θέση στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup σήμερα 15/9/2017 απέκτησε ξαφνικά η Ελλάδα μετά το κραχ των εσόδων του προϋπολογισμού και με τους ευρωπαίους εταίρους να φέρουν το θέμα της Eldorado Gold μαζί με άλλες διατάξεις που τους ενοχλούν για τα εργασιακά για συζήτηση στην άτυπη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας.
Παράλληλα, στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί για πολλοστή φορά η δίωξη σε βάρος του τέως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, αγαπημένο πρόσωπο των δανειστών.
Μολονότι το σημερινό Eurogroup επρόκειτο κανονικά να ήταν εξαιρετικά σύντομο, τελικά οι εταίροι βρήκαν χρόνο για να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να χαλάσουν το ήρεμο απόγευμα που θα ήθελε να περάσει σήμερα στη βαλτική χώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος∙ μετά και τις δηλώσεις για πιθανά μέτρα το 2018 που βούιζαν από χθες το μεσημέρι στην Αθήνα και οι οποίες πολύ γρήγορα έφτασαν στις Βρυξέλλες γεμίζοντας με ικανοποίηση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τις παραδοχές της Αθήνας για πιθανά μέτρα το 2018 στο παιγνίδι μπήκε και το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να αφήνει το ίδιο «παράθυρο», υποστηρίζοντας ότι «οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».
Όντως, οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο φετινό οκτάμηνο και είναι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων που πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν νέο εφιάλτη.

Πιο κοντά η νέα μείωση σε αφορολόγητο - συντάξεις

Οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο βρίσκονται «επί θύραις» μετά τη «μαύρη τρύπα» των 1,75 δισ. στα κρατικά ταμεία, την οποία δημιούργησε η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο.
Η μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα οδήγησε πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα σε χαμηλότερα από τον στόχο επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 3,550 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 23 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα οφείλεται σε ένα βαθμό στη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί τον Αύγουστο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Γεγονός που είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» κοντά στο ένα δισ. ευρώ στις προϋπολογισθείσες εισπράξεις.
Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει την εικόνα του προϋπολογισμού, καθώς υστέρηση 346 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων η απόκλιση έφτασε στα 944 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των δαπανών παρατηρείται εξοικονόμηση πόρων 1,7 δισ. ευρώ μετά την υπέρμετρη φειδώ στα έξοδα που επιδεικνύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πρόωρη εφαρμογή μέτρων για πλεόνασμα 3,5% 

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τη στάση αξιωματούχου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δύο μέρες πριν από το άτυπο Eurogroup μίλησε για αποκλίσεις στον φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα από τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για πρόωρη εφαρμογή των «σκληρών» μέτρων που έχουν ψηφιστεί.
«Διορθωτικές» κινήσεις στη φορολογία και στον προϋπολογισμό είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι μαζί με το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα εξετάσουν την πορεία των εσόδων, δηλαδή την υπεραπόδοση κάποιων φόρων στον βαθμό που αυτή έχει μόνιμα στοιχεία αλλά και τους τομείς όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση.
Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί το «κοστούμι» των μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Χθες 14/9, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνικά κλιμάκια που δουλεύουν στην Αθήνα για να εξετάσουν τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα συνεχίσει να επιβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι ότι παραμένουν απαραίτητα τα AQrs στις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης