Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Regling: Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για ένα fund της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασύμμετρα σοκ όπως η Ελλάδα

Regling: Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για ένα fund της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασύμμετρα σοκ όπως η Ελλάδα
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Ο δρόμος για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως έχει αρχίσει να στρώνεται με την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM, Klaus Regling, επεσήμανε ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα είδος fund «έκτακτης ανάγκης» που θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση σοκ όπως η ελληνική κρίση χρέους στο μέλλον.
Όπως είπε ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση «ασύμμετρων σοκ» ήταν «ένα σημαντικό κενό στα δημοσιονομικά εργαλεία της ευρωζώνης».
«Το εργαλείο αυτό μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς αμοιβαία αναγνώριση χρέους και χωρίς μόνιμες μεταφορές μεταξύ χωρών», πρόσθεσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να δούμε παραδείγματα που υπάρχουν στις Η.Π.Α., για παράδειγμα τα funds έκτακτης ανάγκης ή ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ανεργίας» επεσήμανε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο Regling είπε ότι μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει ένα «ευρωπαϊκό ασφαλές asset» αλλά αυτό «θα απαιτούσε κάποια αμοιβαιοποίηση του χρέους».
Επισημαίνεται όμως ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν υποστηρίζεται από τα βασικά μέλη του μπλοκ όπως η Γερμανία.
Αυτό «δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν συμφωνήσει» είπε ο επικεφαλής του ESM.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (13/9/2017) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, επεσήμανε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης