Αναλύσεις

Χωρίς γραβάτα στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας - Η γ' αξιολόγηση ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση

Χωρίς γραβάτα στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας - Η γ' αξιολόγηση ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση
Η γ' αξιολόγηση ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση
Κανείς πρωθυπουργός δεν θα ήθελε την δεδομένη χρονική στιγμή να βρίσκεται στην θέση του Αλέξη Τσίπρα και κανείς υπουργός Οικονομικών στην θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνει το bankingnews.gr.
Ο μεν πρώτος γιατί καλείται λίγο πριν την στροφή για τις εθνικές εκλογές να πάει στην ΔΕΘ με ένα «φτωχό» καλάθι παροχών και ο δεύτερος να ενσωματώσει ακόμη περισσότερα μέτρα σε ένα προϋπολογισμό που θεωρητικά θα είναι ο τελευταίος των μνημονίων.
Τα μηνύματα για μεγαλύτερη λιτότητα το 2018 ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τη νέα χρονιά έχουν ήδη σταλεί από τους δανειστές και οι επιτελείς στο υπουργείου Οικονομικών έχουν στριμωχτεί από τώρα στη γωνία.
Η γ' αξιολόγηση ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση με το ΔΝΤ να εγείρει από πολύ νωρίς θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων αφήνοντας αιχμές για μεγαλύτερες περικοπές στα προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ).
Αναφέρει, μάλιστα, ότι θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση εισπράξεων φόρων 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.
Και να΄ταν μόνο αυτά.
Στο ίδιο τεχνικό κείμενο άνοιξε «παράθυρο» ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως η μείωση στο αφορολόγητο ποσό, να τρέξουν μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019 και όχι από το 2020.
Επίσης τα αντίμετρα να μετατεθούν για το 2023…
Όλα αυτά προετοιμάζουν την κυβέρνηση για μία «σκληρή» αξιολόγηση στην ατζέντας της οποίας θα βρεθούν ακόμη: οι αλλαγές στο δημόσιο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων,οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο με κατάργηση προνομίων στους συνδικαλιστές, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες που θα απαιτείται πλειοψηφία 50 συν 1% των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά. άλλα.
Οι πιέσεις των δανειστών αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να πάει «αποδυναμωμένος» στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσει το «αφήγημα» για «καθαρή» έξοδο στις αγορές, χωρίς στήριξη από τον ESM (πιστωτική γραμμή).
Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως επιχειρήσει εκλογές του χρόνου με το τέλος του μνημονίου.
Όσον αφορά την «καυτή πατάτα»  της πιστωτικής γραμμής, μάλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πετάει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι δανειστές πάντως παρακολουθούν και ενημερώνονται για την κάθε δήλωση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός και την αξιολογούν αναλόγως.
Το ίδιο φυσικά θα πράξουν τώρα και με την ΔΕΘ και στη συνέχεια θα κάνουν ταμείο…
Αν άρεσε η όχι ο Αλέξης Τσίπρας στους θεσμούς θα το μάθει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ερχόμενη Παρασκευή (15/9) στο άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.
Το περιθώριο του Συμβουλίου θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτά που θα συζητηθούν για την 3η αξιολόγηση στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Θα ακολουθήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου οι  κάλπες στη Γερμανία ενώ πολλά θα κριθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 13-15 Οκτωβρίου.
Οι τρεις μέρες της συνόδου θα είναι καθοριστικές για το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους και φυσικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης, που αρχίζει αμέσως μετά όταν οι επικεφαλής των πιστωτών θα έρθουν στην χώρα μας.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης