Αναλύσεις

Τσίπρας στα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας: Η ελληνική οικονομία "διψάει για επενδύσεις"

Τσίπρας στα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας: Η ελληνική οικονομία
Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, σημείωσε ο πρωθυπουργός
upd2 «Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας στην ΔΕΘ.
«Η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κίνας με τον "νέο δρόμο του μεταξιού", να επενδύσει σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκει την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο αντάμωμα τριών Ηπείρων και να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο», είπε ο κ. Τσίπρας.

"Η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις"

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρίες της Κίνας να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε: «Μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις. Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη.
Υπογράμμισε πως «πέρα από την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις σε τομείς που ακόμα έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες, όπως στις τουριστικές ροές από την Κίνα στην Ελλάδα».

Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα

Στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, για την οποία είπε ότι είχε «μεγάλη επιτυχία» και τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την πρόοδο των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κατανόησης με αμοιβαία κέρδη και για τις δύο χώρες.
Όπως είπε, στην αποψινή τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ θα διαβάσει μήνυμα του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Με θετικά λόγια μίλησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον «νέο δρόμο του μεταξιού».

Νωρίτερα:
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους στη διεθνή έκθεση, αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε, ότι στη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου, τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, η διοίκηση της ΔΕΘ διατύπωσε το αίτημα για ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και ο πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά, σημειώνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ.
O πρωθυπουργός ανέφερε σήμερα το πρωί ότι «αισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου».

Τί θα πει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του

Το μήνυμα ότι η οικονομία ανακάμπτει, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση εργάζεται για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, να κινηθεί στην ομιλία του στους παρακάτω άξονες:
-Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, με σεβασμό και όχι συντριβή της εργασίας.
-Προτεραιότητα στους νέους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με μείωση της ανεργίας και ανακοπή του ρεύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
-Στήριξη των νέων επιχειρηματιών και των νεοφυών επιχειρήσεων.
-Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία και την προώθηση ρυθμίσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης