Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το ΔΝΤ θέτει ως όρο της γ΄ αξιολόγησης τα AQRs και η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα για νέες ΑΜΚ, αρκεί να τις καλύψουν ιδιώτες

Το ΔΝΤ θέτει ως όρο της γ΄ αξιολόγησης τα AQRs και η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα για νέες ΑΜΚ, αρκεί να τις καλύψουν ιδιώτες
Παρά τις αναφορές Macron του Προέδρου της Γαλλίας από την Αθήνα....ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θέτει νέους όρους και την καθολική αντίδραση ΕΚΤ και Βρυξελών, SSM και ΤτΕ ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθούν έλεγχοι στα στοιχεία ενεργητικού AQRs στις ελληνικές τράπεζες….Lagarde (επικεφαλής του ΔΝΤ) και συνολικά το ΔΝΤ…θα επιμείνουν για τα AQRs.
Μάλιστα και η Lagarde στις 29 Σεπτεμβρίου που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην ομάδα των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης που θα έρθει έως τις 18 Οκτωβρίου θα επιμείνουν για την διεξαγωγή των AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Ο Macron ανέφερε στην ομιλία του στην Αθήνα – κατά την επίσημη επίσκεψη του – ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θέτει νέους όρους ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ότι Γαλλία και η Γερμανία έχουν κοινή γραμμή.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα σε μια 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρκεί να την καλύψουν ιδιώτες.
Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί νέα επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες καθώς έτσι θα αυξηθεί το χρέος.
Το βασικό ζήτημα είναι μέχρι που θα φθάσει το ΔΝΤ, πόσο θα επιμείνει για το ζήτημα των AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν 3 εκδοχές

1)Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο AQRs των ελληνικών τραπεζών γιατί θέλει οι τράπεζες να είναι θωρακισμένες και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες πριν βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τώρα υπάρχουν κεφάλαια από το 3ο μνημόνιο.
Όταν τελειώσει το 3ο πρόγραμμα που θα βρεθούν τα κεφάλαια εάν οι τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση;
Η βασική θέση του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και αποτελεσματικά οι ελληνικές τράπεζες.
H εκδοχή αυτή φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα 70%.

2)Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ζήτημα των AQRs γιατί θέλει να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση, να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια και προσκόμματα.
Στόχος μιας τέτοιας εμπλοκής θα είναι να επιβάλλει στην Γερμανία και στην Ευρώπη την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

3)Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ζήτημα των AQRs γιατί θέλει ουσιαστικά να συγκρουστεί με την Ευρώπη άπαξ και είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και να φύγει μια ώρα νωρίτερα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ ορθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς διευθέτηση του χρέους και χωρίς ουσιαστική ισχυροποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Δεν είναι λάθος η βασική επιχειρηματολογία του ΔΝΤ και όπως την κρίνει λάθος έχει πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδιοτελείς.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο αρκεί όμως και το Ταμείο να κατανοήσει τι είναι εφικτό και τι δεν είναι τόσο για το χρέος όσο και για τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης η Γερμανία πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μην καθυστερεί άλλο την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Η διευθέτηση χρέους πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι παρωδία.
Π.χ. λύσεις τύπου ο ESM να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ στην Ελλάδα ύψους 12 δισεκ. σήμερα ή να καταβληθούν τα κέρδη από ANFA δεν αποτελούν λύση και δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο.
Χρειάζονται γενναία μέτρα.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης