Αναλύσεις

Συνάντηση Τσακαλώτου - Moscovici στις Βρυξέλλες εν μέσω κόντρας με το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Συνάντηση Τσακαλώτου - Moscovici στις Βρυξέλλες εν μέσω κόντρας με το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Moscovici η κόντρα με το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Με τον Επίτροπο Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες, στην τελική ευθεία για την έναρξη της γ΄αξιολόγησης, στον απόηχο του EWG και εν μέσω κόντρας ΔΝΤ - ΕΚΤ για την ανάγκη νέας αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.
Στη συνάντηση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, τόνισε η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί νέας αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού AQRs και ανακεφαλαιοποίησης.
«Το ζήτημα αυτό απασχολεί το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο, περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβένρησης και τις πληροφορίες για παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, η εκπρόσωπος του Moscovici απέφυγε να σχολιάσει.
Ωστόσο η δήλωση της εκπροσώπου του Pierre Moscovici, δεν είναι βέβαιο ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα καθώς οι ελληνικές αρχές φέρονται παρασκηνιακώς να έχουν συμφωνήσει και σε ένα είδος πιστωτικής γραμμής και σε κάποιας μορφής AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ θα θέσει το θέμα των ελέγχων των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ως πριαπαιτούμενο στην 3η αξιολόγηση.  

Τι έγινε χθες στη συνεδρίαση του Euro Working Group

Με γκρίνια και δυσφορία από τους δανειστές για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στα θέματα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων έληξε το πρώτο φθινοπωρινό Euro Working Group (EWG) για την κυβέρνηση στις 4 Σεπτεμβρίου.  
Εξέλιξη που δεν εξέπληξε τον αναπληρωτή υπουργό  Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος ήταν προετοιμασμένος για κάτι ανάλογο μετά τα email που είχε ανταλλάξει στο μεσοδιάστημα η ελληνική πλευρά με τους δανειστές και στα οποία είχαν αποκαλυφθεί οι προθέσεις τους.
Σε αυτό το πλαίσιο οι θεσμοί διατύπωσαν ενστάσεις για σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή θεωρώντας ότι πολλά από αυτά κινούνται εκτός της μνημονιακής πραγματικότητας και θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα.       
Αν η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παίρνει από τώρα αυτή την τροπή κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει για το τι θα συμβεί αργότερα που θα ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις για την 3η  αξιολόγηση όπου τα «μέτωπα» αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά.
Όπως είναι ήδη γνωστό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει τουλάχιστον 90 προαπαιτούμενα ως τα Χριστούγεννα πολλά από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο αυτά.
Η υπόθεση Γεωργίου (πρώην επικεφαλής ΕΛΣΤΑΤ) από μόνη της μπορεί να σύρει μέχρι εκεί που δεν φτάνει την νέα αξιολόγηση για την οποία η ελληνική πλευρά ονειρεύονταν να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες για να προλάβει να βγει στις αγορές.
Με το χρόνο ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης να παραμένει άγνωστος θα ήταν συνετό η νέα έκδοση να γίνει αμέσως μετά από αυτή.
Υπήρξαν κάποιες σκέψεις να προηγηθεί πλην όμως παρέμειναν ως σκέψεις…         
Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euro Working Group δόθηκε έμφαση και στην διαμόρφωση της ατζέντας του άτυπου Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών.
Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και World Bank στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.
Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έγινε μία απλή αναφορά  αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές του κράτους το θέμα της εκταμίευσης της  νέας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ μεταφέρεται σε επόμενο EWG που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
Το άσχημο πάντως για την κυβέρνηση είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα  σημειώνοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τις πληρωμές του κράτους με τα λεφτά των δανειστών τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης μαζί με τις επιστροφές φόρων «ψήλωσαν» στα 5,435 δισ. ευρώ (εκ των οποίων, 1,521 δισ. ευρώ προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων) από 5,092 δις. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο (εκ των οποίων, 1,252 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων).


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης