Αναλύσεις

Feld (Σύμβουλος Merkel): Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα το 2019 - Η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει

Feld (Σύμβουλος Merkel): Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα το 2019 - Η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει
Υπαίτιες για την ελληνική κρίση είναι αποκλειστικά οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αναφέρει ο σύμβουλος της Angela Merkel
Επιθυμητό θεωρεί για την Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης το καλοκαίρι του 2019, ο Lars Feld, καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, διευθυντής του Walter Eucken Institut και μέλος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι γνωστοί και ως «σοφοί», σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
«Οι συνθήκες αναχρηματοδότησης που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα στις αγορές είναι χειρότερες από αυτές που προσφέρει ο ESM.
Θα προτιμούσα η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2019 για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο έγκριτος οικονομολόγος.
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ο κ. Feld προβλέπει επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δεν αναμένει να φέρει και αλλαγές στη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα.
Τονίζει δε, ότι υπαίτιες για την ελληνική κρίση είναι αποκλειστικά οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Lars Feld στο bankingnews.gr:

Πώς αποτιμάτε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει τη δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014;

"Το περιβάλλον στις αγορές είναι σχετικά ήρεμο.
Αυτό διευκόλυνε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Ωστόσο, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο.
Οι συνθήκες αναχρηματοδότησης που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα στις αγορές είναι χειρότερες από αυτές που προσφέρει ο ESM.
Θα προτιμούσα η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2019.
Αυτό θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας".

Πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές εκλογές τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος;

"Το ελληνικό χρέος δεν παίζει ρόλο στις εκλογές.
Με την αναμενόμενη σήμερα συνέχιση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Μια αλλαγή της κυβέρνησης βέβαια θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό".

Η Γερμανία έχει κατηγορηθεί ότι κράτησε σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πρώτα απ’ όλα, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και εάν ναι, γιατί παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια αυτή την επιμονή;

"Η Γερμανία, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, προσέφερε στήριξη στην Ελλάδα σε μία κατάσταση οικονομικής καταστροφής όταν δεν υπήρχε άλλος πιστωτής.
Όπως και κάθε άλλος πιστωτής, ζήτησε εγγυήσεις για τα δάνεια που χορήγησε διμερώς και υποστήριξε τα προγράμματα του EFSF και του ESM.
Μεταξύ των κυβερνήσεων, αυτή η εξασφάλιση συνίσταται σε ένα σωστά δομημένο και εγκριθέν πρόγραμμα προσαρμογής.
Αυτή είναι η συνήθης πολιτική που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή χρηματοδότηση, ιδίως στα προγράμματα του ΔΝΤ.
Δεν είναι ζήτημα φιλίας, αλλά συμμόρφωσης με τη συμφωνία".

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη;

"Η Ελλάδα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις αγορές προϊόντων και εργασίας και θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου".

Ποιος είναι υπεύθυνος για την ελληνική κρίση;

"Οι ελληνικές κυβερνήσεις που ξόδεψαν πάρα πολλά και έβαλαν μικρή φορολογική επιβάρυνση".

Ανησυχείτε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα θα αυξηθεί; Μπορεί να κριθεί απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης;

"Είμαι βέβαιος ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν χρήσιμο, αλλά πιθανότατα οι αγορές δεν θα το ζητήσουν τώρα".


Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης