Αναλύσεις

Fitch: Η Ελλάδα Β-, οι τράπεζες restricted default (RD) και τα ομόλογα των τραπεζών Β από B-

tags :
Fitch:  Η Ελλάδα Β-, οι τράπεζες restricted default (RD) και τα ομόλογα των τραπεζών Β από B-
Δεν μπορεί η Ελλάδα να βαθμολογείται με 8 βαθμίδες διαφορά από τις τράπεζες και οι τράπεζες ακόμη να θεωρούνται περιορισμένης χρεοκοπίας;
Την ώρα που ορισμένοι στην Ελλάδα σχεδόν πανηγύριζαν – χωρίς να καταλαβαίνουν – την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε Β- μια άλλη πραγματικότητα αναδύεται…από την Fitch.
Σημειώνεται δε ότι ως είθισται μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ακολουθεί και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.
Πολλές φορές έχει τονιστεί ότι η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β- και ουσιαστικά ταυτοποίησε την κλίμακα βαθμολόγησης της με την αντίστοιχη της Standard and Poor’s.
H EKT ως γνωστό λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και έτσι εξηγείται γιατί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch δεν είχε επίδραση.
Μόνο εάν βαθμολογούσε την Ελλάδα Β θα είχε θετική επίδραση.
Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να αναβαθμίσουν πάνω από 2 βαθμίδες μια χώρα σε διάστημα ενός έτους οπότε απλά η Fitch εναρμονίστηκε με την Standard and Poor’s.
Ο οίκος Fitch είναι μια μεγάλη εταιρία αξιολογήσεων, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδος έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος.
Το λάθος εδράζεται στο γεγονός ότι ενώ έχει αναβαθμίσει πρόσφατα 18 Αυγούστου την ελληνική οικονομία σε Β- συνεχίζει να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς restricted default (RD) δηλαδή περιορισμένης χρεοκοπίας.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να βαθμολογείται με 8 βαθμίδες διαφορά από τις τράπεζες και οι τράπεζες ακόμη να θεωρούνται περιορισμένης χρεοκοπίας;
Δεν μπορεί π.χ. η Standard and Poor’s να βαθμολογεί την Ελλάδα με Β- και τις τράπεζες με CCC+ και η Fitch με restricted default (RD).
Δεν μπορεί π.χ. η Moody’s να βαθμολογεί την Ελλάδα με Caa2 και τις τράπεζες με Caa3 και η Fitch με restricted default (RD).
Τα παράδοξα δεν τελειώνουν εδώ.
Ενώ η Fitch βαθμολογεί τις τράπεζες σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας RD αναβάθμισε

- Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha σε «B-» από το «CCC +».
- Τα Προγράμματα καλυμμένων Ομολογιακών Δανείων της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκαν στο «Β-».
- Τα καλυμμένα ομόλογα του Ομίλου Πειραιώς επιβεβαιώθηκαν στο «Β-».
Οι δράσεις αξιολόγησης ακολουθεί την αναβάθμιση των αξιολογήσεων Βιωσιμότητας (VR) της Alpha, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς σε «CCC» από «f»
Οι αξιολογήσεις των καλυμμένων ομολογιών που εκδίδονται στα πλαίσια των προγραμμάτων καλύπτονται από το ανώτατο όριο χώρας της χώρας δηλαδή Β-

Ποια θα είναι η αναμενόμενη βαθμολογία για τις τράπεζες;

Με τα καλυμμένα ομόλογα να βαθμολογούνται σε Β- όσο και η ελληνική οικονομία η πιστοληπτική μακροπρόθεσμη ικανότητα των τραπεζών θα είναι χαμηλότερη από την κλίμακα Β-

Σοβαρή υποσημείωση

Οποιαδήποτε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Fitch άπαξ και δεν ξεπερνάει την κλίμακα CCC+ δεν θα έχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης