Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η συμπεριφορά των ομολόγων δείχνει ότι είναι αδύνατο να δανειστούμε πάνω από 5 χρόνια χωρίς μηχανισμός εγγύησης

Η συμπεριφορά των ομολόγων δείχνει ότι είναι αδύνατο να δανειστούμε πάνω από 5 χρόνια χωρίς μηχανισμός εγγύησης
Η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα – και εξαιρώντας την κρίση στην Κορέα που επηρέασε τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς – αποδεικνύει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι αδύνατο να δανειστεί με ομόλογα από 5 χρόνια και υψηλότερα π.χ. 7 χρόνια ή 10 χρόνια ή 15 χρόνια χωρίς μηχανισμό εγγύησης.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται τα εξής.
Η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 86,90 με 88,40 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,63% και 5,41%...
Οι αποδόσεις είχαν υποχωρήσει έως το 5,08% ωστόσο εσχάτως ενισχύονται εκ νέου καθώς υποχωρούν οι τιμές επειδή προφανώς κάποιοι ξένοι πουλάνε ελληνικά ομόλογα.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 98,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 4,64% με απόδοση αγοράς 4,67% και απόδοση πώλησης 4,60%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 2,78% με ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 2,04% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

Ποιες οι βασικές αιτίες για την κακή συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων;

Οι λόγοι είναι οι εξής
1)Οι επενδυτές των ομολόγων αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια στο σενάριο η Ελλάδα το Καλοκαίρι του 2018 να βγει οριστικά από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία και δεν είναι Κύπρος.
2)Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα μέχρι την περίοδο όπου υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας έως το 2022.
Εάν αποφάσιζε να εκδώσει 10ετές ομόλογο σήμερα η Ελλάδα λήξης 2027 θα είχε επιτόκιο κοντά στο 6% ή 5,8% και θα ήταν υπερβολικά φτωχή η έκδοση – εάν καλυπτόταν πλήρως.
3)Οι διαφορές σε πιστοληπτική διαβάθμιση μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας – που είναι η άμεση συγκρίσιμη χώρα – είναι χαοτική, όπως χαοτική είναι με την Ιρλανδία.
Όλες αυτές οι χώρες έχουν από 8 έως 11 βαθμίδες διαφορά από την Ελλάδα συν τοις άλλοις ότι οι χώρες αυτές είναι investment grade έχουν επενδυτική βαθμίδα και η Ελλάδα θα χρειαστεί για να αποκτήσει 4 ή 5 χρόνια.

Η Ελλάδα χρειάζεται απαραιτήτως μηχανισμό εγγύησης εκδόσεων ομολόγων

Όσο η Ελλάδα δεν δανείζεται με μικρότερα επιτόκια από 3,8% για ομόλογα 10 ετών η ECCL γραμμή θα είναι επιβεβλημένη αναφέρει πηγή προσκείμενη στον ESM.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η Ελλάδα πρόσφατα δανείστηκε με επιτόκιο 4,625% στην 5ετία.
Το 4,625% είναι 5 φορές υψηλότερο από το επιτόκιο που δανείζει ο ESM την Ελλάδα όχι σε 5ετή διάρκεια, περίπου 3,7 φορές υψηλότερο από την Πορτογαλία που δανείζεται στο 1,24%.
Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα αφορά 3ετή έκδοση είτε με επαναγορά του ομολόγου 2019 η παλαιά 5ετία που έχουν απομείνει 2,5 δισεκ. ή θα αντικατασταθούν με έντοκα γραμμάτια.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι οι εκδόσεις που πραγματοποιήσει ή σχεδιάζει κινούνται εντός ενός μηχανισμού ασφαλείας.
Έως το 2022 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της οπότε οι επενδυτές σε γενικές γραμμές αισθάνονται σίγουροι ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί μέσω 10ετούς ομολόγου δεν μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο όχι μόνο λόγω επιτοκίου αλλά και λόγω πρόσθετων πρακτικών ζητημάτων.
Οι επενδυτές επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός προστασίας σε βάθος 10ετών προφανώς δεν θα δανείσουν την Ελλάδα φθηνά αλλά με επιτόκια που θα επιδεινώσουν το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο ανέρχεται σε 5,55%.
Για να είναι το επιτόκιο στα 10 χρόνια συμβατό με αυτό που ονομάζουμε προφίλ βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια του ΔΝΤ.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%
Η Ελλάδα θα πρέπει στα 10 χρόνια να δανείζεται με επιτόκια κάτω από 3,8% για να μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι έχει ανακτήσει φερεγγυότητα και αξιοπιστία και το κυριότερο
Α)Για να βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους
Β)Για να μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις αγορές με μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται 1,66% μακριά από τον στόχο και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δηλαδή να δανείζεται η Ελλάδα με επιτόκια 3,8% στην 10ετία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άλματα στην ελληνική οικονομία και να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από την βαθμολογία investment grade δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα BBB- συνολικά 8 βαθμούς με όρους Moody’s και 6 βαθμίδες με όρους Standard and Poor’s.
Όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα τόσο πιο επιβεβλημένη θα είναι μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων και θα συμβάλλει στην διαμόρφωση λογικών επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα».

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης