Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

IEA: Πτώση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων κατά 12% το 2016

IEA: Πτώση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων κατά 12% το 2016
Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις το 2016 ανήλθαν στα 1,7 τρισ. δολάρια αντιπροσωπεύοντας το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Πτώση των συνολικών επενδύσεων στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας κατά 12% στα 1,7 τρισ. δολάρια αντιπροσωπεύοντας το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι δαπάνες σε έργα ενεργειακής απόδοσης αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ οι δαπάνες σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 6%.
Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές εξανεμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη πτώση άνω του 25% των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Βασική αιτία για τη μείωση των επενδύσεων αποτέλεσαν τα μειωμένα κεφαλαιουχικά κόστη, ιδίως στις ανάντη επιχειρήσεις υδρογονανθράκων και στην ηλιακή ενέργεια, ενώ συνέβαλαν επίσης η μείωση των γεωτρήσεων και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.



Για πρώτη φορά, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε σε επενδύσεις τον τομέα των υδρογονανθράκων το 2016.
Ωστόσο, οι τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων επενδύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, παρά την πτώση κατά 38% των κεφαλαιουχικών δαπανών στον εν λόγω τομέα την χρονική περίοδο από το 2014 έως το 2016.
Ως εκ τούτου, το μερίδιο των ενεργειακών επενδύσεων σε πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 6% στο 43% κατά την ίδια περίοδο.

Η Κίνα κυρίαρχος των ενεργειακών επενδύσεων παγκοσμίως

Η Κίνα παρέμεινε και το 2016 στην κορυφή των ενεργειακών επενδύσεων, οι οποίες ανήλθαν στο 21% των συνολικών επενδύσεων παγκοσμίως, παρά τη μείωση κατά 25% σε νέες επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Σήμερα, οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Κίνα αφορούν όλο και περισσότερο τον εφοδιασμό και τη λειτουργία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ενεργειακή απόδοση.
Οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 7%, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως την 3η μεγαλύτερη πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της ισχυρής ώθησης της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και την ενίσχυση της πρόσβασης στον ηλεκτρισμό.



Οι ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιπροσωπεύουν από κοινού πάνω από το 4% των παγκόσμιων επενδύσεων σε ενέργεια.
Παρά από την απότομη πτώση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις αυξήθηκε στο 16%, υψηλότερο από εκείνο ολόκληρης της Ευρώπης, όπου οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 10%, κυρίως ως αποτέλεσμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχαν χαμηλό κόστος επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης