Αναλύσεις

Goldman Sachs: Reset για δολάριο και Fed η νίκη Trump στις αμερικανικές εκλογές - Ποια θα είναι η συνέχεια

tags :
Goldman Sachs: Reset για δολάριο και Fed η νίκη Trump στις αμερικανικές εκλογές - Ποια θα είναι η συνέχεια
Η αγορά έχει τιμολογήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τα μέσα του 2017
Μετά την απότομη αύξηση το 2014, το δολάριο εισήλθε σε μοτίβο συσσώρευσης μέχρι τον Μάρτιο του 2015, εξαιτίας μιας σειράς από dovish κινήσεις από την Fed, οι οποίες το εμπόδισαν να κινηθεί υψηλότερα.
Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε σε ένα νέο σημείο καμπής για το αμερικανικό νόμισμα, με αφορμή το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η Goldman Sachs, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι το δολάριο θα κινηθεί υψηλότερα το επόμενο διάστη,α.
Οι αμερικανικές εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα "reset" για την αγορά για δύο λόγους.
Πρώτον, η δυνατότητα ουσιαστικής δημοσιονομικής χαλάρωσης θέτει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, κάτι που αναγνώρισαν και η πρόεδρος της Fed, J. Yellen και ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Dudley.
Δεύτερον, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Trump μπορεί να κάνει μια σειρά από συναντήσεις με τη Fed σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να μετατοπίσει την πολιτική σε πιο επιθετική.
Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα ωθήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, με το δολάριο να είναι τώρα κοντά στην κορυφή της σειράς που διαπραγματευόταν από το Μάρτιο του 2015.
Όπως και το 2014, όταν το δολάριο ήταν σε ανοδική κίνηση, το ερώτημα είναι πόσο ακόμη μπορεί να ανέβει στο εγγύς μέλλον.
Η αγορά έχει τιμολογήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τα μέσα του 2017.
Επίσης, η δέσμευση Trump για δημοσιονομική στήριξη προκαλεί ανοδικό ρίσκο, ενώ η ενίσχυση του προστατευτισμού ενισχύει τους καθοδικούς κινδύνους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, ενδεχόμενο το οποίο αποτιμάται από την αγορά.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί μια διαφορετική εντύπωση.
Όπως εξηγεί, μετά την εκλογή Trump το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί έχει μετακινηθεί προς μια κατεύθυνση η οποία ευνοεί την άνοδο του πληθωρισμού , άρα υπάρχει χώρος για το δολάριο να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η Goldman Sachs προβλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2017, με την πρώτη πιθανότητα τον προσεχή Δεκέμβριο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει άνοδο του δολαρίου κατά 7% την επόμενη χρονιά.
Όπως τονίζεται, η συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο είναι πολύ σημαντική, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού και στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί τους στόχους για τα 1,08 δολ./ευρώ και στα 108 δολάρια/γιεν.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης