Αναλύσεις

Όσο η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 3,8% η ECCL γραμμή θα είναι επιβεβλημένη

Όσο η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 3,8% η ECCL γραμμή θα είναι επιβεβλημένη
Η Ελλάδα θα πρέπει στα 10 χρόνια να δανείζεται με επιτόκια κάτω από 3,8% για να μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι έχει ανακτήσει φερεγγυότητα και για να βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους.
Όσο η Ελλάδα δεν δανείζεται με μικρότερα επιτόκια από 3,8% για ομόλογα 10 ετών η ECCL γραμμή θα είναι επιβεβλημένη αναφέρει πηγή προσκείμενη στον ESM που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η Ελλάδα πρόσφατα δανείστηκε με επιτόκιο 4,625% στην 5ετία.
Το 4,625% είναι 5 φορές υψηλότερο από το επιτόκιο που δανείζει ο ESM την Ελλάδα όχι σε 5ετή διάρκεια, περίπου 3,7 φορές υψηλότερο από την Πορτογαλία που δανείζεται στο 1,24%.
Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα αφορά 3ετή έκδοση είτε με επαναγορά του ομολόγου 2019 η παλαιά 5ετία που έχουν απομείνει 2,5 δισεκ. ή θα αντικατασταθούν με έντοκα γραμμάτια.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι οι εκδόσεις που πραγματοποιήσει ή σχεδιάζει κινούνται εντός ενός μηχανισμού ασφαλείας.
Έως το 2022 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της οπότε οι επενδυτές σε γενικές γραμμές αισθάνονται σίγουροι ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί μέσω 10ετούς ομολόγου δεν μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο όχι μόνο λόγω επιτοκίου αλλά και λόγω πρόσθετων πρακτικών ζητημάτων.
Οι επενδυτές επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός προστασίας σε βάθος 10ετών προφανώς δεν θα δανείσουν την Ελλάδα φθηνά αλλά με επιτόκια που θα επιδεινώσουν το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το επιτόκιο στο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται σε 5,46% - ημερομηνία 8 Αυγούστου 2017 -.
Για να είναι το επιτόκιο στα 10 χρόνια συμβατό με αυτό που ονομάζουμε προφίλ βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια του ΔΝΤ.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%
Η Ελλάδα θα πρέπει στα 10 χρόνια να δανείζεται με επιτόκια κάτω από 3,8% για να μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι έχει ανακτήσει φερεγγυότητα και αξιοπιστία και το κυριότερο
Α)Για να βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους
Β)Για να μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις αγορές με μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται 1,66% μακριά από τον στόχο και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δηλαδή να δανείζεται η Ελλάδα με επιτόκια 3,8% στην 10ετία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άλματα στην ελληνική οικονομία και να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από την βαθμολογία investment grade δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα BBB- συνολικά 8 βαθμούς με όρους Moody’s και 6 βαθμίδες με όρους Standard and Poor’s.
Όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα τόσο πιο επιβεβλημένη θα είναι μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων και θα συμβάλλει στην διαμόρφωση λογικών επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης