Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο ESM προωθεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα – Η ΕΚΤ θα δώσει τμηματικά 7,69 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων

Ο ESM προωθεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα – Η ΕΚΤ θα δώσει τμηματικά 7,69 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ομόλογα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά, δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 είτε από το τέλος του 2019
Μπορεί σχεδόν όλοι να κινούνται σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης ωστόσο ορισμένοι βασικοί θεσμοί της Ευρώπης συνεχίζουν να επεξεργάζονται σχέδια για την Ελλάδα, την διευθέτηση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ.
Με βάση πολύ έγκυρη και καλά ενημερωμένη πηγή «ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης σχεδιάζει την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει οριστικά και δεν θα έχει κανένα ρόλο, ούτε τεχνικό, ούτε συμβουλευτικό.
Όχι στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου αλλά κάποια στιγμή αρχές 2018 – στα επόμενα Eurogroup – οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ανακοινώσουν την έναρξη των διαδικασιών μετατροπής του ESM σε ένα νέο φορέα με χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι έχει αποφασιστεί το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και αυτό θα το επικοινωνήσουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017»
Εν τω μεταξύ με αφορμή  ρεπορτάζ του bankingnews για τα ομόλογα ANFA και SMP, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος.
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος, η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα μπόρεσε να αποσπάσει ένα καλό κομμάτι από αυτά τα κέρδη πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκληρύνουν τη στάση τους τοποθετώντας τον εξής «αστερίσκο»: επιστροφή κερδών μόνο μετά από συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.
Τον Ιούλιο του 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2,696 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) ενώ από το 2014 και μετά ξεκίνησαν οι μικρές «ενέσεις» ρευστότητας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις.
Ενώ για το 2014 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από ANFAs και SMPs 2,329 δισ. ευρώ, τελικά ήρθαν στα ταμεία μόλις 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσόν από αυτά τα κέρδη ύψους 1,749 δισ. ευρώ παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Το ίδιο συνέβη και το 2015 που η χώρα βίωσε την πιο μεγάλη πιστωτική ασφυξία και με την κυβέρνηση να ψάχνει για «οξυγόνο» στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Κέρδη 13,69 δισ. ευρώ

Όπως αποκαλύπτει το bankingnews τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη των ομολόγων ANFA φτάνουν τα 13,690 δισ. ευρώ έως και το 2038.
Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.
Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs δεν προσμετρώνται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ έχει συμφωνηθεί να κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εκταμίευσή τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και για κανέναν άλλο λόγο.
Μετά τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων από ANFAs και SMPs.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης